Közélet
San Juan, 2017. szeptember 21. 
Letörött faágak egy úttesten Puerto Rico fõvárosában, San Juanban a karibi térségben tomboló Maria hurrikán elvonulása után 2017. szeptember 21-én. (MTI/EPA/Thais Llorca)

Környezeti katasztrófa Puerto Ricóban

24.hu
24.hu

2017. 10. 17. 07:09

Korábban a témában:

Csaknem egy hónappal a Maria hurrikán pusztítása után – amikor tönkrement a csatorna-, és az ivóvízhálózat – szennyvíz ömlik a folyókba, patakokba, víztározókba, és az emberek kénytelenek a szennyezett folyókban mosni és mosakodni, sokan pedig isznak is ebből a vízből.

Több százezer ember van még mindig tiszta vezetékes víz nélkül, a sziget 51 víztisztító berendezése közül 20 változatlanul működésképtelen. Az egészségügyi hatóságok egyre jobban aggódnak a fertőzések és a betegségek veszélye miatt.

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) tisztségviselői még mindig nem tudtak átvizsgálni öt veszélyeshulladék-lerakót, ahol kezelésre váró rendkívül veszélyes és fokozottan fertőző ipari hulladékot tárolnak.

Jó lenne, ha még több forrás állna rendelkezésünkre a munkához

– mondta Catherine McCabe, az EPA regionális helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a hatóság már régebben elrendelte a sziget mintegy tucatnyi veszélyeshulladék-lerakójának lezárását.

Puerto Rico kormányzata az anyagi nehézségekre hivatkozva nem tette ezt meg, így most valamennyi hulladéklerakó nyitva van, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét.

Az egészségügyi hatóságok  arra kérték a lakosokat, hogy az ihatónak minősített vizet is inkább forralják fel fogyasztás előtt, és a nyílt vizeket – tavakat és folyókat – pedig feltétlenül kerüljék el. Az elmúlt napokban ugyanis leptospirózis-járvány ütötte fel a fejét. A baktériumfertőzés rágcsálókkal és fertőzött vízzel terjed.

(MTI, kiemelt kép:MTI/EPA/Thais Llorca)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
MTI/Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.