Közélet

Parlament előtt a 16 évesek választójoga

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 16. 10:33

Átírnák az Alaptörvényt, amelynek ez lenne a hetedik módosítása.

Arra reagálva, hogy a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a szavazati jogot, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a minap bejelentette, hogy már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak. Az LMP felkarolta ifjúsági szervezete ötletét, Demeter Márta és Szél Bernadett be is nyújtotta az Alaptörvény hetedik módosításáról szóló javaslatát.

Az előterjesztők szerint a magyar demokrácia jövője, a politikát és a közügyeket övező apátia oldása miatt lenne kulcsfontosságú a módosítás, amely a 2019-es helyhatósági és európai parlamenti választásoknál már hatályos lenne.

Az LMP politikusai – nemzetközi példák alapján – úgy vélik, korhatár leszállításának nincs sem elvi, sem uniós vagy nemzetközi kötelezettségekből fakadó akadálya. A módosítás 16 évre csökkenti a jelenleg minden választásra egységesen a nagykorúsághoz kötött aktív választójogi korhatárt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásakor. A passzív választójogi (választhatósági) korhatár változatlan marad.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.