Közélet

Schmidt Mária keményen visszaszólt Lázár Jánosnak

Fogy a türelme Lázár Jánosnak a Sorsok Házával kapcsolatban, ez derült ki a csütörtöki kormányinfón. A Népszava szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ha rövid időn belül nem történik valami, akkor az épületegyüttes nem a holokauszt áldozatainak új emlékközpontjaként fog működni, hanem keresnek valamilyen más funkciót. A kormány néhány hónap türelmi időt ad, hogy a zsidó szervezetek és az intézmény között létrejöjjön valami konszenzus.

Lázár kijelentéseire pénteken kemény hangú, Facebookon is megjelentetett közleményben reagált a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária, aki a Sorsok Házának szakmai vezetője is egyben. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-ban az intézmény szükségességéről és fontosságáról a kormány éppen Lázár János javaslata alapján döntött.

Az akkori cél azóta sem változott: közös dolgunk, hogy az egész magyar társadalom, zsidók és nem zsidók együtt dolgozzuk fel a holokausztot, nézzünk szembe a múltunkkal, nevezzük meg a bűnösöket, méltó módon gyászoljuk meg az áldozatokat és állítsuk példaként az embermentőket.

Schmidt szerint a fenti kívánalmaknak tökéletesen megfelel a Sorsok Háza történészkoncepciója és az egész társadalomnak segíteni fog a holokauszt feldolgozásában, a közleményt ugyanakkor azzal zárta, hogy

amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény.

Reagálás Lázár Jánosnak a legutóbbi Kormányinfón elhangzott, a Sorsok Házát érintő kijelentéséreA Sorsok Háza – Euró…

Közzétette: Schmidt Mária – 2017. szeptember 22.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik