Belföld

Lázár a hibás Schmidt Mária szerint

schmidt-maria(960x640).jpg (Array)
schmidt-maria(960x640).jpg (Array)

„Aki elvek és szövetségesek nélkül, félévente megújuló értékrenddel operál, hamar kiesik a politikából” – mondta a Terror Háza főigazgatója.

Lázár János a felelős azért, hogy továbbra is csak félkész állapotban van a Sorsok Háza – ezt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mondta a 168 órának. A kiállítás koncepciója elkészült, készen álltak arra, hogy a kiállítást megfelelő színvonalon megrendezzék, a munka viszont leállt, a miniszterelnök az összes zsidó szervezet egyetértéséhez köti a megvalósulást.

Lázár a felelős a Szabadság téri szobor körüli botrányért és a szétzilált holokauszt-emlékévért is – mondta a főigazgató. Schmidt szerint a Mazsihisz szerepét csak Lázár János tupírozza fel: a szervezet „nem a magyar zsidóságot képviseli, csupán a vallásos neológ zsidóság egy kis szeletét”.

A Sorsok Háza körül folyó vita nem a kormányzat válságának tünete, csak Lázár János személyes válsága – mondta Schmidt Mária. „Aki elvek és szövetségesek nélkül, félévente megújuló értékrenddel operál, hamar kiesik a politikából” – kritizált.

Az interjúban a főigazgató kitért a Jobbik előretörésére: szerinte ez összefügg az Európa-szerte látható általános értékvesztéssel. A hazai baloldal kiégett, teret vesztett, a választók egy része a radikális mozgalmakban keres kitörési pontot. Szerinte helytelen az a tézis, hogy nem szabad teret adni szalonképtelen nézeteknek: nyílt vitában kell legyőzni a pártot, mert ha átengedik nekik a terepet, minden akadály elhárul nézeteik terjedése előtt.

A keleti nyitással Orbán új szemléletmódot adott a magyaroknak – mondta Schmidt. „Tudomásul kell venni, hogy nem zárkózhatunk be az unió bástyái mögé” – közölte. A kazah Nurszultan Nazarbajev 99,9 százalékos választási győzelméhez hozzáfűzte: szerinte „nyilván azért választják meg ilyen fölénnyel, mert a kazahok jobban élnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik