Közélet

Elítélte a bíróság Rogán volt jegyzőjét

A vád szerint pénzért segített kijárni egy bár éjszakai nyitvatartását.

Első fokon egymillió forint pénzbüntetésre ítélték R. Lászlót, aki Rogán Antal polgármestersége idején a V. kerület jegyzője volt – írja az Index.

A vesztegetési ügy elsőrendű vádlottja B. János építési vállalkozó, akit egyebek mellett azzal gyanúsítottak, hogy 2012-2013 között pénzt kért a harmadrendű vádlottól, egy vállalkozótól azért, hogy kijárja számára, hogy engedélyt kapjon a kerületi önkormányzatnál bárja éjszakai nyitvatartására. Ebben a vád szerint a jegyző volt segítségére.

Egy másik ügyben B. János félmillió forintot kért azért, hogy elintézze a képviselő-testületnél, hogy lemondjon egy Károly körúti ingatlan elővételi jogáról, hogy annak új tulajdonosát be lehessen jegyezni. Ebben az ügyben az új tulajdonos nem volt hajlandó fizetni, az önkormányzat pedig csak hónapok múltán mondott le az elővételi jogról.

Az ügyben egyszer már felmentették a három vádlottat a bizonyítottság hiányára hivatkozva, de azt az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és visszaküldte az ügyet a Fővárosi Törvényszékre.

Most első fokon B. Jánost két év szabadságvesztésre ítélték befolyással való üzérkedés és felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt, amit a bíróság három évre felfüggesztett. Ezen túl ötmillió forint pénzbüntetést kell kifizetnie. A volt jegyzőt is bűnösnek találták, R. Lászlónak hivatali visszaélés bűntette miatt egymillió forintot kell fizetnie. A harmadik vádlottat felmentették.

Az ítélet nem jogerős, az elítélt vádlottak felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik