Belföld

Kenőpénzért intézhették az önkormányzati engedélyt a V. kerületben

A volt jegyző és a kerületi önkormányzat által korábban sűrűn foglalkoztatott vállalkozó is érintett az ügyben.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a V. kerület volt jegyzőjét. A folyamatban lévő ügyről eddig nem lehetett sok konkrétumot tudni, de a Direkt36 új részleteket derített ki: a jegyző mellett egy Borzován János nevű vállalkozó is gyanúsított, akinek a cége korábban milliárdos munkákat kapott a belvárosi önkormányzattól és több kötődése is van egy olyan vállalkozáshoz, aminek most is milliárdos értékű szerződése van a kerülettel.

A vállalkozót 2013 márciusában egy aggódó ismerőse hívta fel, aki nem sokkal korábban nyitott éttermet a Bazilika közelében és arról érdeklődött a vállalkozónál, hogy tud-e bármit a függőben lévő engedélykérelméről, melyet az éjszakai nyitva tartással kapcsolatban adott be az önkormányzathoz. Egy titkos nyomozás részeként a hatóságok lehallgatták a telefonhívást, többek közt a rögzített beszélgetés képezte az alapját az önkormányzatot érintő nyomozásnak.

Az ügyészség három bűncselekménnyel gyanúsítja Borzovánt: felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel; vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással való üzérkedéssel, ami azt jelenti, hogy azt állította, el tud intézni hivatali ügyeket pénzért; valamint hivatali befolyással való üzérkedéssel. A nyomozás részben egy éttermi engedély megszerzése körül forog.

A gyanú szerint Borzován azt mondta éttermes ismerősének, hogy befolyásolni tudja az önkormányzat döntését, amiért cserébe másfél millió forintot kért. A lehallgatott telefonbeszélgetés után a vállalkozó valóban egyeztetett a kerületi jegyzővel, Rónaszéki Lászlóval a kérelemről. Pár nappal később az étteremtulajdonos egyik munkatársa elvitte a pénzt a megbeszélt helyre, másnap az önkormányzat tudomásul vette a cég kérelmét és nyilvántartásba vette az éjszakai nyitva tartást. Ez azonban csak egy része az ügynek, egy önkormányzati ingatlan elővásárlási jogának megszerzése kapcsán is vizsgálódnak.

Rónaszéki László 1999-től 14 éven át volt a kerület jegyzője, több különböző pártállású önkormányzati vezetéssel is dolgozott: kinevezésekor a fideszes Karsai Károly volt a polgármester, majd a szocialista Steiner Pál, 2006-tól pedig Rogán Antal. 2013-ban leváltották posztjáról, pedig egy éve még címzetes főjegyzői címet kapott Orbán Viktortól szakmai tevékenysége elismeréséül. Távozásának körülményeire a meggyanúsítás irányította rá a figyelmet, Rogán Antal azt mondta: a jegyzőnek azért kellett mennie, mert egy ingatlaneladás miatt elvesztette a bizalmat. Ez az ügylet egyébként része volt annak az ingatlaneladási sorozatnak, amelyre Juhász Péter ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet, aki szerint sok ingatlant áron alul adott a kerület magánkézbe, amelyeket azután az új tulajdonosok hatalmas haszonnal továbbértékesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik