Közélet

A budavári polgármester tagadja a lakásbérleti korrupciót

Az elmúlt időszak egy ütemezett, hosszú időn át sulykolt, előre kitervelt karaktergyilkossági kísérlet volt,

ezzel magyarázza azt Nagy Gábor Tamás, a budapesti I. kerület polgármestere a Magyar Hírlapnak adott interjújában, hogy korrupciógyanú merült fel vele kapcsolatban. Ahogy arról a 24.hu is beszámolt 2016. novemberben,

Nagy Gábor Tamás a Várnegyedben havi 81 203 forintért bérel egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakást. 

A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a Táncsics Mihály utca 23.-ban található patinás műemlékházban található lakás bérleti jogát. Ezt a lakás a vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel. Hasonló bérleményt a közelben havonta 200 – 300 ezer forintért lehet kivenni.

Nagy Gábor Tamás úgy magyarázta az olcsó lakást, hogy évekkel korábban egy lakás tulajdonjogát cserélték egy állami tulajdonú lakás bérleti jogára, ez utóbbít felújították és kibővítették, majd elváltak a feleségével.

Ezek után adtam be egy piaci lakáspályázatot, amely a szóban forgó lakás esetében a legjobb ajánlat volt, így megnyertem.

A polgármester szerint a lakás „annyira romos állapotban volt, hogy az egyik szoba alatt egy másfél méter mély gödör tátongott”, így sok munkába telt renováltatni. Hozzátette:

ezt a bérleti konstrukciót nem lehet összehasonlítani a magánforgalomban kiadó lakásokkal, amelyek jó állapotban lévő bebútorozott lakások. Itt a teljes körű műemléki felújítást is a bérlő vállalja fizeti a megajánlott bérleti díjat, és nem szerez örökbérleti jogot.

Nagy Gábor Tamással kapcsolatban nem ez volt az egyetlen gyanús ingatlanügylet. Nem sokkal később ugyanis az is kiderült, hogy

a volt felesége, Szilvágyi Anita is a kedvezményesen jutott lakáshoz,

ugyanis egy állami tulajdonú, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. kezelésében lévő műemlék épületben lakik a Dísz téren: egy 158 négyzetméteres lakást bérel havi 80 ezer forintért.

A polgármester szülei szintén előkerültek a bérlésekkel kapcsolatban,

ők egy 105 négyzetméteres, 2 egész és egy fél szobás lakásban lakhatnak mindössze 78 840 forint plusz áfáért havonta,

2020. december 31-ig a Budai Várban. Ráadásul ezt az épületet nem a bérlők, hanem az önkormányzat újította fel 2010 és 2013 között a műemléképület-megújító program keretében, 210 millió forintért. A lakást egy 2014 januárjában megkötött szerződés alapján a volt feleség, Szilvágyi Anita a cége bérelte, a lejárta előtt 10 nappal azonban megkötötték az új szerződést, amelybe már belekerültek a polgármester szülei is.

A polgármester a hétfő interjúban erős csúsztatásnak nevezte ezt az esetet. Nagy Gábor Tamás szerint a szülei nem laknak a várban.

A Vízivárosban volt egy lakás, amelyet szabályos piaci pályázaton irodának vettek bérbe.

A földszinti lakást a polgármester szülei felújították, majd Szilvágyi Anita megvásárolta a határozott idejú bérleti joggal rendelkező céget.

Évek múltán, amikor az irodai funkciót szűkebbre vették, bérlőtársat kerestek, aki vállalja a bérleti díj fizetését. A szüleim ezt jó lehetőségnek tarották, és itt is minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott le.

Nagy Gábor Tamás azt mondta, hogy nincs szó korrupcióról, ugyanakkor a rendőrség bekérte az iratokat. Szerinte egy előre kitervelt karaktergyilkossági kísérletről van szó, az ellenzéket zavarja, hogy a budai Vár mindig egy szilárd jobboldali kerület volt, ő pedig már az ötödik polgármesteri ciklusában jár.

Az én lelkiismeretem tiszta,

mondta a polgármester, aki nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy 2019-ben is elindul a posztért. Főleg, hogy jónak értékeli azt a munkát, amelyet az utóbbi években elvégeztek. Ugyanakkor még lát bőven tennivalót, például szerinte „nem kellene kiszolgáltatni Budapestet a kommerciális érdekeknek”, továbbá együtt kellene megtervezni a város jövőjét, „nem pedig liberális véleményterrorral nyakon önteni azt, akinek konzervatívabb az álláspontja”.

A budavári lakásügyletekről itt olvashatnak részletesebben.

(Kép: MTI/Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik