Közélet

Teljes a káosz a lombikprogram körül

Két államtitkár kétféle válasza arról, mennyire fontos a kormánynak a meddő párok ügye.

A kormány álláspontja, hogy a lombikprogram a gyermektelen pároknak óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek. Ezt a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár mondta egy újságírói kérdésre. Novák Katalin szerint a kormány a lehetőséget támogatja.

Az államtitkár ezzel reagált Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének a lombikprogrammal kapcsolatban tett elutasító kijelentéseire.

Veres: Bűnös, aki részt vesz a lombikbébiprogramban
A püspök szerint azoknak a pároknak, akik örökbe fogadnak, születni fog saját gyerekük is, mert felszabadul egy belső gát.

Novák Katalin azt mondta: nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében. Azt ígérte, a közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely a jelenlegi lombikprogram-eljárásokat bővíti.

A kormány azt egyébként nagyon régóta ígéri. A Kaáli Intézet alapítója már nyílt levelet is írt a kormányfőnek, emlékeztetve rá, hogy éppen a meddőségi centrumok segíthetnék Orbán Viktort célja megvalósításához, hogy 2030-ra évi 30 ezer fővel növeljék a születendő gyermekek számát,

Orbán sokat tehet a Baby Boom-ért
A kormányfőnek kellene véget vetnie egy meddő vitának. Ha időben lép, 10 ezerrel több magyar gyerek élne.

Hol van a lombikprogramra beígért többlettámogatás?
Melyik meddőségi központ mekkora forrásbővülésre számíthat?

Ezt már a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdezte Balog Zoltántól, jelezve, hogy még a kormánypárti Magyar Idők is arról írt, hogy a lombikbébi-kezelések közfinanszírozását a duplájára emelik és már júliusban hatályba lépnek az új szabályozási elemek.

Az ellenzéki politikus szerint ehhez képest még néhány hete sem sikerült megtudnia, pontosan milyen változásokat terveznek, pedig

kétszer annyi támogatásból kétszer annyi gyermek is születhetne.

Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány a támogatások növelésének tervezésekor a magyar családok igényeiből indul ki és nem a „központok” érdekeiből. (A központok a meddő párok érdekében kértek nagyobb támogatást – A szerk. )

Az államtitkár azt helytállónak nevezte, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság már kidolgozta előterjesztését a többlettámogatásra.

Mindemellett fontos a finanszírozás átláthatóbbá tétele. A bővülő források és lehetőségek
nyertesei a magyar párok, így hosszú távon a magyar családok lesznek.

Ezt ígérte, meg azt, hogy az új rendelkezések kihirdetésével megvalósulhat az IVF ellátáshoz kapcsolódó igénybevétel lehetőségének bővítése, a közfinanszírozott esetszámok jelentős emelkedése is. Az ellátás fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításokkal kapcsolatos pontosabb tájékoztatás csak a rendeletek megjelenése után adható – írta végül.

Korábban Dr. Kaáli Nagy Géza azt írta, hogy már több mint két éve beteljesületlen ígéret az államilag támogatott lombikbébi-kezelések számának megduplázása. Ha ez akkor megtörtént volna, akkor éppen Rétvári számításai szerint Magyarországon ma 3 500 lombikbébivel több élne.

A gyermekre vágyó meddő párok pont ezért nem értik, hogy egy számukra életbe vágóan fontos kormányhatározat hogyan veszhet el a kivitelezésért felelős szakpolitika bürokratikus útvesztőiben. Vitathatatlan tény, hogy a jelen esetben bárminemű további késlekedés, halogatás is számszerűsíthető. A meg nem született gyermekek számával.

Fogy a magyar, egy városnyi embert vesztettünk
43870 gyermek született, 69062-en haltak meg.

(Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik