Belföld

Orbán Viktor: Brüsszel Soros-jelentést készít Magyarországról

Kína

Orbán Viktor a kínai látogatásáról elmondta, nem a méret alapján válogatták össze a történelmi jelentőségű tanács résztvevőit, hanem abból a logikából indultak ki, hogy a következő évtizedekben Kína milyen gazdasági kapcsolatokra építhet.

A miniszterelnök szerint az, hogy Magyarország ebben a körben benne van, és a következő tíz-húsz év világgazdasági fejlődés központjai közé sorolták, egy nagy esély.

Megemlítette, hogy ősszel mi adunk otthon a 16 közép-európai ország és Kína közötti gazdasági fórumnak, ami szintén nem elhanyagolható.

Kína elég nagy ahhoz, hogy az összes közép-európai ország lehetőséget találjon. Kérdés, hogy ki milyen hatékonyan tárgyal. Magyarnak lenni sose könnyű. De most azért könnyebb a helyzet, mert látják, hogy az ország pénzügyei rendeben vannak. Ránéznek a növekedési számokra, és azt látják, hogy nő. Ezek adják a versenypozíciót

– mondta Orbán.

Arról is ejtett pár szót, hogy a V4-ekkel partnerekkel és versenytársak is vagyunk, de sosem gáncsoltuk el egymást.

Az összeműködés, a közös földrajzi és történelmi múlt tudata erősebb mint a nemtelen gazdasági versenyre való kísértés. Elférünk egymás mellett.

Magyarország pénzügyeivel kapcsolatban kiemelte, hogy több mint tízéves gazdasági tervünk van, amit 2010-ben Varga Mihállyal és Matolcsy Györggyel raktak össze. A gazdaság jó, de nem eléggé, a terv utolsó szakasza, hogy öt százalék fölötti sávba kell vinni a növekedés.

Fotó: MTI

Gyerekek

Lázár János a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy újabb családsegítő intézkedéseket tesz a kormány, de erről egyelőre nem kívánt többet elárulni, ahogy Orbán sem.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarország jövője az erős családokon múlik.

Ha nem lesznek, hiába a gazdasági eredmények, nem leszünk sikeresek. Ehhez kellenek férfiak és nők, és kellenek ennek következtében gyermekek. Senkinek az életébe nem akarunk beleszólni. Mindenkinek a saját életstratégiáját kell követnie. Azt fontos elmondani, hogyha nem lesz elegendő gyermek, akkor el fogunk fogyni. A beszélgetés elejére visszatérve, mi nem vagyunk Kína.

Orbán Viktor azt ecsetelte, hogy néhány éve a párok átlagosan körülbelül 1,2 gyermeket tudtak vállalni, ez a szám most 1,4.

Elárulta, hogy a héten családpolitikai ülést tartott a kormány, és azt a célt tűzték ki, hogy a családi gyermekvállalás aránya 2030-ra érje el a 2,1 százalékot.

Sok mindent kell csinálnunk kell ahhoz, hogy a magyar közösség képes legyen biológiailag reprodukálni önmagát.

Soros mindennek az atyja

Orbán kérdésre válaszolva elmondta, Kína és Brüsszel más világ.  Kínaiak derűsebb emberek, a filozófiai gondolkodás középpontjában a harmónia áll, a nyugatiban a szabadságra való törekvés.

Brüsszelben lehangoló az attitűd. Európa lényege nem Brüsszelben van, hanem Párizsban, Berlinben, Varósban, Budapesten, Rómában. Az, hogy a nemzetállamok nem kapják meg a tiszteletet, elkeserítő. Fordítva ülnek a lovon. Az egész európai parlamenti határozat is egy elhibázott politika eredménye.

Aztán rátért a lényegre, Soros Györgyre. Szerinte nyíltan kell beszélni róla.

Van egy komoly szellemi gazdasági érdekközösség Európában, amely azt a célt tűzte ki magának, hogy évente behoz 1-1,5 millió migránst Európába. Ennek az atyja Soros György. Az Európai Parlament Soros-jelentést készít Magyarországról.

A Magyarországot elmarasztaló határozatokról úgy fogalmazott, az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen.

Zárásként kifejtette, Magyarország bízik a saját jövőjében, járjuk a saját utunkkal, nem adjuk át a jogot senkinek, hogy kikkel akarunk élni és kikkel nem. Ha kell, elmegyünk a falig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik