Közélet

Tarlós: Valaki manipulálta a metró vészfékét

A főpolgármester szerint videó bizonyítja a történteket. Azt is megértük, hogy Tarlós István Demszky Gáborral védi a saját álláspontját.

Hevesen kritizálta a Lányi András vezette gátellenes civilek gáttervét Tarlós István főpolgármester a szokásos pénteki sajtótájékoztatóján. Hosszas felvezetéssel kritizálta a fakivágások és a Római-part elpusztítása ellen szövetkezett civilek módszereit, majd rátért a pénteken bemutatott alternatív tanulmányukra.

Ennek az anyagnak a több mint 3/4 részét megint szociológusok meg tájépítészek írták.

– mondta Tarlós, aki szerint sok benne a kamu, a térképek ferdítések. Felsorolta, hány tudományos szakember és professzor írta alá az eredeti terveket, szakvéleményeket. Szerinte “ordenáré hazugság”, hogy a főváros direkt a parti nyomvonalra kért szakvéleményt, holott azt kérték, vegyék bele a Nánási úti nyomvonalat is. Tarlós kikötötte, ő nem azért lett főpolgármester, hogy bármilyen civil kemény mag elől elugorjon, esze ágában sincs teljesíteni az akaratukat.

római-part tüntetés (római-part, mobilgát, )
Római-parti tüntetés (Római-part, mobilgát, )

Tarlós szerint az alternatív anyag dehonesztáló kifejezéseket tartalmaz, miközben a műegyetemi vagy vízügyi szakvélemények szakszerű megfogalmazásúak. Ráadásul a független véleményt maguk a tiltakozók írták, ez pedig nem független, ez félrevezetés.

Érdekes, hogy még Demszky Gábort is megvédte, aki már szerinte is part menti gátat akart és nem az ingatlanbefektetők nyomására.

Azt se veszik észre a civilek szerinte, hogy a legújabb fővárosi tervekben a kerítésekhez közelebb került a nyomvonal, amivel több száz fát mentenek meg. A Nánási úti gát szerinte “egy odahányt fércmű”, nem tudják igazán, mennyire hatékony. A főpolgármester azt elismerte, a politikai felelősség a gátért az övé, a gát minőségéért pedig az építőnek kell jótállnia. Vállalják inkább ők az erkölcsi felelősséget a Nánási úti nyomvonal esetén 70 hektár magára hagyott területért.

Tarlós azért is szomorú, mert “agyonhallgatják” a part menti lakosokat képviselő, a part menti gátat támogató civilek véleményét a médiumok. Az biztos, Tarlós betartja a Lányinak tett ígéretét, a közgyűlés elé terjeszti az ő terveiket. Az viszont zavarja, hogy a Facebookon sértegetik a miniszterelnök urat és őt magát, gyerekesnek tartja őket (“kisdiákos facebookozás hetvenéves emberektől méltatlan” – mondta).

Elmondta, semmit nem remél a közgyűlés döntésétől, mindenkinek lelkiismerete szerint kell cselekednie. Át kell gondolni, mi történt itt egyrészt hét, másrészt huszonhét év alatt.

Az engedélyeztetési eljárást azért nem állították le, mert nem tudják, hogy dönt majd a közgyűlés. Ha marad minden a régiben, akkor fölöslegesen állították volna le, ha a Nánási út mellett szavaznak, akkor úgyis mindent újra kell tervezni.

BKK-ügyek: valaki manipulálta a vészféket

A BKK-üggyel kapcsolatban azt mondta, a városházi vizsgálat még nem fejeződött be, még tart az adatvédelmi biztos és a rendőrség vizsgálata is. Beszélt a 18 éves srácról is, aki feltörte a BKK rendszerét. Megismételte a tudottakat, hogy nem a BKK jelentette fel. Ő nem biztatna gyerekeket hekkerkedésre, de ő sem tett volna “büntetett előéletűvé senkit”.

Tarlós szerint nem a BKK projektje fürdött be, ennek illusztrálására a T-Systems levelét is magával hozta. A telekomcég ebben közli, vizsgálja, mi történt. Ennek az egésznek szerinte semmi köze az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez. A túlterheléses támadásoknak pedig a 18 éves fiú hekkerkedéséhez nincs köze. Máshol is bármikor megtörténhet ilyen, és “akár zavargásokat is el lehet indítani vele”.

Szóba került a 3-as metró ajtóhibája is. Figyelemre méltó szerinte, hogy a Metróért Egyesület oldalán mindig gyanúsan hamar megjelennek ezek az esetek. Gyanús, hogy mindig ez a könnyen előállható hiba áll elő, nem a metró nehezen hozzáférhető része hibásodik. Volt már fakocka, kavics, fémlap, sőt

videofelvétel van róla, hogy valaki manipulálta a vészféket.

Látható, hogy addig húzza csak, hogy ne működjön az ajtó – tette hozzá. Beszélt a metró felújításáról is, ami fővárosi, nem állami projekt lesz. Sokadszorra ostorozta a sajtót ekkor már. A szerződéskötés folyamatban van, és direkt nem várnak rá, hogy minden szakaszra legyen elfogadott ajánlat, minél előbb elkezdik az építkezést az északi szakasz állomásain.

Megvédte a Nyugati téri átalakításokat, azaz a gyalogoshíd eldózerolását és a metrópótlás megszervezését (a vonatkozó építésekkel) is. “Lesznek kellemetlenségek, én ezért előre elnézést kérek a budapestiektől” – mondta a főpolgármester. A pótlóbuszokat a BKV saját kapacitásból képes lesz biztosítani.

Savas ügy és Hollandia

Mint ismert, az elmúlt időszakban két olyan ügy is volt, hogy savval öntötték le az ülést BKK-s járműkön. Tarlós erre a kérdésre úgy reagált,

ugye azt ön se gondolja, hogy a BKV keni be ezeket az üléseket maró anyagokkal, vagy bármelyik ellenzéki vagy kormánypárti politikus.

Mint mondta, véletlenül ezek nem kerülhettek oda, de most már túl sok a magányos elkövető, elég furcsák az egybeesések.

Pénteken Szijjártó megszakította a nagyköveti diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, természetesen ez a téma sem maradhatott el a sajtótájékoztatón.

Tarlós nem akart véleményt formálni a diplomatáról, mert sosem találkozott vele. Ugyanakkor azt elmondta, látszik, hogy nem szokványos diplomáciai feladatokat látott el Magyarországon.

Úgy elragadtatta magát, hogy nem tudtam mire vélni. Valami oka van, hogy a körülbelül 150 nagykövet közül senkinek nem jutott eszébe bírálni a főpolgármestert, csak neki. Nem gondoltam úgy, hogy neki ilyen megnyilvánulásokra a miniszterelnökétől meghatalmazása van. Én nem hullajtok könnyet azért, hogy hazahívták. Mégiscsak furcsa, hogy egy nagykövet kifejezett fővárosi önkormányzati kérdésekben egy azonosíthatatlan bárból üzenget. És én főpolgármester vagyok, nem külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik