Közélet

A holland külügyminiszter túlzónak tartja Szijjártó lépését

Azt még nem tudja, bocsánatot fog-e kérni a nagykövet kijelentése miatt.

Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül

– jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken azután, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bejelentette: meghatározatlan időre abbamarad a két ország között a nagyköveti szintű kapcsolattartás.

Szijjártóéknál az vágta ki a biztosítékot, hogy a távozó holland nagykövet egy interjúban élesen bírálta a magyar kormányt. A hazánknak jutó támogatásokról például azt mondta, nem pénzelhetik a korrupciót, és kitért arra is, hogy a szélsőséges iszlamisták ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Koenders azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a távozó nagykövet, Gajus Scheltema az interjúban arra célzott volna, hogy kapcsolat áll fenn a terrorizmus és a magyar kormány tevékenysége között. Hozzátette, hogy a megjelent kijelentések nem tükrözik a holland kormány álláspontját.

Az MTI beszámolója szerint a holland külügyminiszter azt is közölte: túlzó intézkedésnek tartja Szijjártó döntését. Azt nem tudja, bocsánatot fog-e kérni az eset miatt, de úgy vélte, nem szabad hagyni, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai ellentét a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik