Közélet

Balázs Péter: Szijjártó dramatizál

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Magyarország megszakítja a nagyköveti diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, miután a holland nagykövet a 168 Órának adott interjújában azt mondta, a szélsőséges iszlamisták ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Balázs Péter volt uniós biztos az atv.hu-nak úgy nyilatkozott, a távozó holland nagykövet szíve joga, hogy a személyes véleményt elmondja az Orbán-kormányról.

Az, hogy a Hágában szolgáló magyar nagykövetet Szijjártó Péter külügyminiszter hazarendeli, semmilyen vonatkozásban nem érinti a holland-magyar kapcsolatokat, ezzel a holland-magyar diplomáciai kapcsolatok nem szakadnak meg

– kommentálta a holland konfliktust a diplomata.

Elmondta, Hágában ezt a holland külügy úgy könyvelheti el, hogy magyar belügy.

Balázs Péter szerint nincs dráma, a diplomáciai kapcsolatok változatlanok maradnak, csak éppen magyar részről nem nagyköveti, hanem ügyvivői szinten működnek majd.

Példaként említette, hogy a budapesti német nagykövetségen is ügyvivő helyettesít, mielőtt az új nagykövet megérkezik.

Szijjártó Péter egy technikai jellegű dolgot dramatizál

– jelentette ki.

A volt külügyminiszter úgy tudja, a távozó nagykövet már nyugdíjba vonult, a magyar külügy pedig nem a holland kormánnyal vitatkozik, hanem egy személlyel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik