Közélet

Visszavonulót fújt a kormány CEU-ügyben

Miközben a kormány Brüsszelben fitogtatja az erejét, olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben engedékeny a korábban elüldözni kívánt CEU-val – tudta meg a hvg.hu.

A lap szerint a Külügyminisztérium már letett korábbi elképzeléséről, miszerint az egyetem székhelyéül szolgáló New York állam helyett az oktatási ügyekben hangsúlyozottan nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kösse meg azt a kétoldalú megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása írt elő feltételül a külföldi felsőoktatási intézmények működéséhez.

Sőt, a tervezett megállapodás szerint a CEU-nak csak felsőoktatási tevékenységet kellene folytatnia az Egyesült Államokban, képzési hely fenntartását viszont nem írnák elő.

A hvg.hu kiemeli, hogy ezt jóval egyszerűbben teljesítheti az intézmény, ráadásul a törvényben előírt december 31-i dátumot is kitolhatják.

A megállapodást várhatóan néhány héten belül írják majd alá.

Az egyezség viszont egy ponton biztosan rosszul érinti majd a CEU-t, ugyanis a leírtak szerint elveszíthetik azt a privilégiumot, hogy a hozzájuk igazoló külföldi oktatók munkavállalói engedély nélkül taníthassanak az intézményben.

(Fotó: Bielik István)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik