Közélet

Vadai Botkának: A DK nem eladó

„Ha nem változtatsz eddigi magatartásodon, akkor nehéz helyzetbe kerülünk”, üzente a DK alelnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltjének.

Megy a helyezkedés, az erőfitogtatás a baloldalon, ki a nagyobb, kinek van nagyobb, ebbe állt most bele Vadai Ágnes is, aki nyílt levelet írt Botka Lászlónak. Azzal kezdi, hogy „Kedves Laci”, mert volt idő, amikor barátok voltak.

Egy generációhoz tartozunk, hittük, hogy a mi korosztályunk fogja megváltoztatni az MSZP-t. Én egy idő után ezt reménytelennek láttam és részt vettem egy új párt, a Demokratikus Koalíció létrehozásában, Te maradtál. Miniszterelnök-jelöltje lettél az MSZP-nek. És mindannyiunk miniszterelnöke szeretnél lenni. Ehhez azonban tisztelned kell a választóinkat, a pártunkat és bennünket is.

Miután Botka jelölt lett a pártjában, Vadai szerint nem kaptak mást, csak kioktatást és lekezelést. „Kár. Bennünket egyszer sem kerestél, pártelnökünk levelére még csak nem is válaszoltál. Nem jó ez így. Jövőre győzni akarunk, de ez így nehéz lesz.”

Aki nem sorol be Botka mögé, lehúzzák az MSZP választási listájáról
Erről Molnár Gyula pártelnök beszélt. Majd bevallotta, sajnos mindig is voltak szivárogtatások a párton belül.

Hiába kéri azt Botka, hogy a DK tartson vele, ez nem fog menni, mert a DK ragaszkodik Gyurcsány Ferenchez, hiába nem kér belőle Botka. „És megvédjük egymást. Laci, a DK nem eladó. Se elnököstül, se nélküle. Ez a helyzet. Nekünk nincs semmilyen előfeltételünk, hogy együttműködjünk más demokratikus párttal, de mástól se fogadunk el ilyet. Egyszerű a politikánk. Aki bennünket elfogad, azzal együttműködünk, aki nem, azzal pedig nem. Nincs bennünk harag, nem akarunk senkitől többet, mint hogy fogadjuk el egymást.”

Ha egyedül maradnak, Vadai szerint egyedül indulnak, de ezt nem szeretné, ugyanakkor hozzáteszi, szabad a verseny 2018-ban.

Megállapodás nélkül ez a dolgunk. Ez a természetes.

Levelét azzal zárja, hogy mivel Botka vállalta az MSZP vezetését, ha lesz, akkor övé a siker, de az ő számlájára fogják írni a kudarcot is adott esetben. De ezt nem kívánja, persze.

Ugyanakkor nem bánnám, ha lassan szembenéznél saját felelősségeddel. Azzal, hogy ha nem változtatsz eddigi magatartásodon, akkor nehéz helyzetbe kerülünk. Még nem késő. De nincs sok időd. Várunk, bármelyik elnökségi ülésünkre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik