Közélet

Závecz: Hátat fordítanak a pártoknak a választók

Nem lesz egyszerű kör megverni a Fideszt jövőre, visszaesve is stabilan vezetnek. A választóknak elegük van az évek óta változatlan palettából.

Négy százalékot növekedve már 38 százalékon áll a bizonytalan választók aránya a Závecz Research legújabb, július közepi közvélemény-kutatása szerint, amit e-mailben kaptuk meg tőlük. A Závecz persze a párttámogatottságot is megszondázta, ami így áll jelenleg a teljes lakosság körében:

  1. Fidesz – 24% (a júniusi 26% után),
  2. MSZP – 12% (a júniusi 13% után),
  3. Jobbik – 13% (ugyanúgy, mint júniusban),
  4. DK – 4% (a júniusi 5% után),
  5. LMP – 3% (a júniusi 2% után),
  6. a Momentum, az Együtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1%-on áll.
Forrás: Závecz Research

A szavazók háromtizede menne tehát el most voksolni, ők a biztos pártválasztók, az ő körükben a következőket mérte a Závecz:

  1. Fidesz – 42%,
  2. Jobbik – 20%,
  3. MSZP – 18%,
  4. DK – 8%,
  5. LMP – 4%,
  6. Momentum, Együtt, kétfarkúak – 2-2%,
  7. Liberálisok, Párbeszéd – 1-1%.
Forrás: Závecz Research

A bizonytalan választók közül legnagyobb arányban a nyugdíjasok száma emelkedett: a júniusi 23 százalék után most 35 százalék nem tudja, szavazzon-e egyáltalán és kire. De a politikát még mindig nem ők rühellik a legjobban, hanem a 30 év alattiak: 48 százalékuknak nincs kedvenc pártja. Az érettségizettek és diplomások körében 31-ről 39, illetve 34-ről 43 százalékra nőtt a bizonytalanok aránya.

Megmérték a másodlagos pártpreferenciákat is, azaz hogy ha a kedvenc pártunkra nem szavazhatnánk, melyik lenne a második választás. Érdekes, hogy a fideszesek négyötödének nincs második pártja, vagy a Fidesz vagy semmi. A Jobbik a legnépszerűbb választásuk, de Vona Gábor pártja is csak 7 százalékukat mozgatja meg. A másik irány is hasoló: a jobbikosok 8 százaléka szavazna a Fideszre.

Az MSZP és DK szavazóinak kb. fele nem nevezett meg második pártot, sokuk amúgy a másik balos csapatra szavazna: a szocik 27, a DK-sok 23 százaléka választaná a másikat. Az MSZP és a Jobbik szavazói közt is van átjárás: a szocialisták 10 százalékának a Jobbik a második kedvence, a jobbikosok 12 százalékának pedig az MSZP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik