Gazdaság

Budapesten elpáholhatja a baloldal a Fideszt

A baloldal kormányalakítását támogatja a budapestiek többsége, de a párttámogatásuk már elaprózódott az MSZP-től a Liberálisokig. A fővárosiak amúgy támogatják a 3-as metró felújítását, nem zavarja őket a sok turista és helyben vernék el az itt beszedett adót.

Az utóbbi hosszú NER-évek után különös eredményű felmérést készített a Republikon Intézet 800 fő telefonos megkérdezésével. A budapesti pártszimpátiákat igyekeztek felmérni és arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy

Budapesten vezet az ellenzék.

A június 29-július 3. közötti közvélemény-kutatás szerint 35 százalék egy balos-liberális kormánynak örülne 2018-tól. A Fidesz folytatását a megkérdezettek 27 százaléka támogatja, a Jobbik viszont nem túl népszerű, csak 11 százalék bólintott egy Vona-kabinet ötletére.

Az MSZP az országos támogatottságának megfelelően teljesít a fővárosban, de a kis balos pártok, mint a DK, az LMP, a Momentum vagy az MKKP (aka kétfarkúak) erejükön felül nyomulnak. A konkrét pártpreferenciák így festenek (először a teljes népesség, aztán a pártválasztók köre zárójelben):

  1. Fidesz – 21% (36%),
  2. MSZP – 10% (17%),
  3. Jobbik – 7% (12%),
  4. DK – 5% (9%),
  5. Momentum – 5% (9%),
  6. LMP – 4% (6%),
  7. MKKP – 3% (5%),
  8. Együtt – 1% (2%),
  9. Párbeszéd – 1% (2%),
  10. Liberálisok – 1% (1%),
  11. MOMA – 1% (1%).

Korcsoportonként is vizsgálódott a Republikon, eszerint a balliberális szavazókör teljesen kiegyenlített kor szerint, a Momentum budapesti támogatóinak 56 százaléka a 18-39-es korosztály. Lakás szempontjából a kertvárosiak a fideszesek, a társasháziak a balosok, a panellakók inkább jobbikosok.

Iskolázottság szempontjából a Fideszre és a Jobbikra is jellemző, hogy az alacsonyabb képzettségűeknél népszerűbbek, a baloldalon ellenben kiegyenlített a rajongótábor.

Felmérték azt is, mi a legnagyobb feladat, ami a főváros előtt áll, ebben a 3-as metró felújítása győzött. A megkérdezettek 78 százaléka elutasítja a fővárosi beruházások fontossági sorrendjét, azaz hogy a kormány inkább stadionokra költ a metró helyett. Még a fideszesek se támogatják egyöntetűen a kormányt ebben.

A turistákkal nincs nagy bajuk a fővárosiaknak, mindössze 24 százalék szerint van túl sok belőlük, 63 százalékot nem zavarják. Abban is egyetértenek a fővárosiak, hogy az itt beszedett adót itt is kéne elkölteni, még a fideszes szavazók 67 százaléka is ezt mondja a 84 százaléknyi balos és 76 százaléknyi jobbikos támogató mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik