Közélet

Kibertámadástól és járványtól félnek a magyarok, nem Soros Györgytől

Kibertámadástól és járványtól félnek a magyarok, nem Soros Györgytől

A kormány legújabb ellenségéről a magyarok azt gondolják, a plakátolás nem más, mint felesleges pénzkidobás.

A Publicus Intézet a legfrissebb kutatásában azt vizsgálta, mitől félnek a magyarok. A megkérdezettek leginkább egy nagy nemzetközi kibertámadás, érkező járvány, és egy nagy menekültáradat bekövetkeztét látják valós veszélynek.

Sokan nagy problémának látják a kivándorlást is, nagyobbnak, mint a bevándorlást.

Valahol sikeres a kormány uszítása Soros ellen, mert háromszor annyian gondolják azt, hogy Soros György tevékenysége az utóbbi években káros Magyarország számára, mint akik szerint hasznos. A rendszerváltás utáni időszakban végzett tevékenységének megítélése ennél sokkal kiegyensúlyozottabb.

Tíz válaszadóból négy szerint Soros György veszélyt jelent Magyarországra, míg a megkérdezettek egyharmada szerint ez nincs így – hasonló az arány abban az esetben is, ha azt kérdezzük, hogy Soros a kormány megbuktatására törekszik-e. A megkérdezettek egyötödének romlott a véleménye Sorosról a kormányzati kampány hatására, míg négy százalékuknak javult. A válaszadók háromnegyede szerint túl sok a hirdetés Sorossal kapcsolatban, és közel ennyien gondolják azt is, hogy ez felesleges pénzkidobás.

A megkérdezettek leginkább egy nagy nemzetközi kibertámadás (74 százalék), egy határon kívülről érkező járvány (70 százalék), és egy nagy létszámú menekültáradat (61 százalék) bekövetkezését valószínűsítik. Többen valószínűsítik még az orosz befolyás megerősödését (51 százalék), valamint egy esetleges terrortámadást (49 százalék 48 ellenében). Az orosz befolyás megerősödését leginkább a Jobbik (54 százalék), és a bizonytalan (56 százalék) szavazók látják jönni, míg az MSZP (40 százalék), és a Fidesz (44 százalék) szavazók legkevésbé. Egy terrortámadást leginkább a szakmunkás végzettségűek (59 százalék), és a községben élők (51 százalék) valószínűsítenek, legkevésbé a Budapestiek (43 százalék), és a diplomások (31 százalék).

A megkérdezetteknek csupán egyharmada valószínűsíti (34 százalék), hogy hazánk komolyan elszigetelődne Európában, míg csupán minden tíz megkérdezettből egy (11 százalék), hogy rakétatámadás érkezne Észak-Koreából.

Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet
Publicus Intézet

*

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 13 és 18 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást.

Olvasói sztorik