Közélet

Pharaon magyar állampolgárságot akart szerezni

Pintér Sándor indokolatlannak tartja az elhunyt milliárdossal kapcsolatos érdeklődést.

Miközben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Pharaon-aktájában nincs információ arról, hogy a csalás, zsarolás és felbujtás miatt körözött, januárban elhunyt szaúdi milliárdos magyar állampolgárságot akart szerezni, a Terrorelhárítási Központ tudomása szerint tavaly februárban honosítási kérelmet nyújtott be Ghaith Pharaon a hivatalhoz. Erről az Index ír.

A TEK-et Demeter Márta független országgyűlési képviselő kereste meg az ügyben. Válaszlevelében Hajdu János, a központ igazgatója azt írta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal meg is kereste a TEK-et, hogy állásfoglalást kérjen Pharaon kérelmével kapcsolatban, ahogy akkor is, amikor a milliárdos 2014 novemberében tartózkodási engedélyt, majd egy évvel később annak meghosszabbítását kérte.

Demeter azt állította, hogy a bevándorlási hivatalban az iratbetekintéskor „esküdöztek neki”, hogy minden irat az aktában van, ami ezek szerint nem volt igaz. Így azt sem tudni, mi lett Pharaon honosítási kérelmének sorsa, elméletileg akár meg is szerezhette az állampolgárságot.

Hajdu leveléből egyébként az is kiderült, hogy a TEK nem kapott tájékoztatást Pharaonról a partnerszolgálatoktól, és amikor „terrorszempontú kockázatelemzést” végeztek vele kapcsolatban, ilyen jellegű információk nem álltak rendelkezésre. Ám ugyanebben a levélben Hajdu azt írja, hogy amikor Pharaon vízumot kért a bejrúti magyar nagykövetségen, a magyar hatóságok az Egyesült Államokat is megkeresték, sérti-e a vízumkiadás az érdekeiket.

Az Egyesült Államok nagykövetsége ekkor elismerte, hogy csalás, zsarolás és felbujtás miatt az FBI körözi a szaúdi milliárdost. Hajdu szerint ekkor a kiadatási egyezmény alapján megtették a szükséges lépéseket, de nem részletezi, mik voltak ezek. Lázár János tavaly novemberben még azt állította, hogy a vízumkérvényről tájékoztatták az Egyesült Államokat és a Szaúd-arábiai Királyságot is, de egyik fél sem válaszolt.

Demeter Márta Pintér Sándortól szerette volna megtudni, hogy az illetékes szolgálatok mikor értesültek arról, hogy Pharaont körözi az FBI és tudtak-e erről a sejk Magyarországra érkezése előtt. A belügyminiszter azt válaszolta, hogy mivel „az érintett 2017 januárjában elhunyt, amelyre figyelemmel meglehetősen indokolatlannak tartom a személyével összefüggő további kérdések előterjesztését”. Szerinte korábban már minden, a tárca birtokában lévő információt ismertettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik