Közélet

Orosz titkosszolgálati fedőszervezet képezhetett ki magyar humanitárius szakembereket

Ki kell vizsgálni, ki az a nyolc magyar, aki részt vett az orosz befolyás gyanúja alatt álló Orosz-Szerb Humanitárius Központ képzésén és azt is, hogy mire képezték ki őket – szólította fel Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke.

A hétvégén a 444 írta meg a szerb B92 rádióra hivatkozva, hogy egy közép-magyarországi humanitárius szervezet nyolc munkatársát képezték ki a szerbiai Nisben. Az, hogy pontosan melyik szervezetről van szó és mi volt a képzés tárgya, nem derült ki, mindössze az, hogy a szerb központnál főleg természeti katasztrófák kezelését oktatják, orosz pénzből. Ugyanakkor a B92 egy korábbi cikkében arról számolt be, hogy az amerikai diplomácia szerint az intézmény az orosz titkosszolgálat fedőszervezete lehet, és aggasztó, hogy a humanitárius központ a koszovói határhoz közel diplomáciai mentességet kapott. A központ orosz igazgatója tagadta, hogy kémek lennének.

Szigetvári Viktor azonnali válaszokat vár Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől, van-e információja a magyar kormánynak, kik vettek részt Szerbiában az orosz befolyás gyanúja alatt álló szervezet képzésében. De arra is választ kell végre adniuk, hogy figyelemmel kísérik-e kellő erővel az orosz befolyás növekedését a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik