Közélet

Tízmilliókat költöttek négy szőnyegre Matolcsyék

A vásárlást a kézi szőnyegszövési szakmakultúra megőrzésével indokolják.

Több mint 23 millió forintért vett négy kézi csomózású gyapjúszőnyeget a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa – írja a Magyar Nemzet. A közbeszerzést még április végén meghirdették, arra egyetlen ajánlat érkezett a békésszentandrási Art-Kelim Kft-től, amelytől már korábban is tízmilliókért vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány.

A kiírás szerint a közel száz négyzetméternyi szőnyeggel az alapítványnak az egyik felújítás alatt álló, a budai Várban található ingatlanját díszítik, ahol a doktori iskolájuk működik. A gyártónak két éve van leszállítani a szőnyegeket.

Több mint egy éve már írtunk arról, hogy a jegybanki alapítvány 165 millió forintért rendelt szőnyegeket, amelyek négyzetméterára 280 ezer forintra jött ki. Az alapítvány tájékoztatása szerint a mostani beszerzésre a korábbi tervek részeként került sor, és azzal indokolták a vásárlást, hogy azzal a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását és a hazai kézműipart támogatják, illetve a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját javítják.

A szőnyegek ára egyébként eltörpül amellett, amit az épületre fordítanak – 1,85 milliárd forintból vásárolták meg a régi budai városházát, felújítására pedig 3,6 milliárdot költenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik