Belföld

A szuperkerítés egyáltalán nem javított a migránsstatisztikán

Gyakorlatilag nem lehet áthatolni rajta

– mondta a magyar–szerb határon felállított úgynevezett okoskerítés átadásakor Orbán Viktor. A kormányfő az április végi ünnepélyes kerítésátadó napján beszélt az állami rádióban, és azt állította, hogy a 155 kilométeres új védelmi rendszer „bármilyen embertömeg feltartóztatására alkalmas”.

Ehhez képest a rendőrség által naponta közzétett statisztikák mást mondanak. A számok azt mutatják, hogy az utóbbi két hónapban gyakorlatilag semmit nem változott a átjutó illegális határátlépők száma.

A Magyar Nemzet átnézte a március-április-májusi adatokat, és arra jutott, hogy az átadás óta sem csökkent a sikeres átjutások száma.

Igaz, ez a szám már korábban sem volt túl magas.

Március második felében a legmagasabb napi adat a nemzeti ünnep másnapján, 16-án volt, akkor 55-en próbáltak meg illegálisan bejutni az országba; közülük 15 migránsnak ez sikerült is. Őket elfogásuk után a hatóságok visszakísérték a kerítés szerbiai oldalára. Volt ugyanakkor több olyan nap, amikor egyetlen átlépési kísérletet sem regisztráltak. Áprilisban a legtöbben, 18-an 4-én próbálkoztak.

Májusban – bár már készen állt az új védvonal – hasonló adatok érkeztek. Sőt, némileg még nőtt is a migránsok érdeklődése Magyarország iránt.

Május 1-jén például 22-en, 4-én 15-en, két nappal később 31-en, másnap pedig megint 15-en kísérelték meg az átjutást a határon. Ami érdekes, hogy ez – a rendőrségi adatok szerint – az említett májusi próbálkozók közül majdnem mindenkinek sikerült, és csak az ország belsejében tudták elfogni, és visszafordítani őket Szerbiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik