Közélet

Iránytű: erősödni tudott a Fidesz

A legnagyobb arányban a kormánypárt tudta megtartani szavazóit 2014 óta.

33 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes lakosság körében – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből, amit a Magyar Nemzet közölt. Ez két százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest.

Erősödött a Jobbik is, 16 százalékon állnak, a szocialisták támogatottsága 8, a DK-é 4, az LMP-é 3 százalék. A Momentum Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak két-két százalékos tábora van, az Együttet, a Párbeszédet, a MoMát és a Liberálisokat egy százalék alatt mérték.

A bizonytalanok aránya június közepére 23 százalékra csökkent. A biztos szavazók körében a Fidesz vezet 49 százalékos támogatottsággal, a Jobbikra 21, az MSZP-re 11, a DK-ra 6 százalék szavazna, az LMP pedig a parlamenti küszöbnél áll. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 3-3 százalék a biztos pártválasztók körében, az Együttre, a PM-re és egyéb pártokra legfeljebb egy százalék szavazna.

Legnagyobb arányban a Fidesz-KDNP tudta megtartani szavazótáborát, 2014-es támogatóinak 78 százaléka ma is rá szavazna. Hét százalék a Jobbikhoz pártolt, nyolc százalék elbizonytalanodott. A Jobbik 2014-es táborának 69 százalékát tudta megtartani, szavazóinak 12 százaléka a Fideszhez, 6 százalék a Momentumhoz pártolt.

A 2014-es baloldali összefogásra szavazók 26 százaléka a DK-ra, 23 százaléka az MSZP-re, 9 százaléka a Jobbikra, 8 a Fidesz-KDNP-re, 7 százaléka pedig az LMP-re szavazna. Az LMP a szavazóinak mindössze 32 százalékát tartotta meg, 14 százalék a Momentumhoz, 11 százalék a Kétfarkú Kutya Párthoz pártolt át, 20 százalék bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik