Belföld

Megállíthatatlan a Fidesz

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 07. 08:08

Egyre népszerűtlenebb a fiatalok között, az idősebbek aránya viszont nőtt táborán belül.

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felmérése szerint növelte előnyét a Fidesz, támogatottsága egy hónap alatt a teljes népességen belül 29-ről 31 százalékra nőtt. A Jobbikra 14, az MSZP-re 7, az LMP-re 4, a Demokratikus Koalícióra 3 százalék szavazna. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum tábora is 2 százalékos, az Együtt 1 százalékot kapna. A Magyar Nemzet megbízásából készített kutatás alapján a többi kisebb párt (Párbeszéd, MOMA, Liberálisok) népszerűsége az 1 százalékot sem érte el.

Stabil a Fidesz előnye a biztos szavazók körében is, 51 százalékos támogatottsága messze felülmúlja a Jobbik 20, az MSZP 12, az LMP 6, illetve a DK 5 százalékos táborát. A Momentum és az MKKP 2-2 százalékon áll, az Együtt, a Párbeszéd, illetve az „egyéb pártok” legfeljebb 1 százalékot kapna.

A szavazótáborok korcsoportok szerinti összetétele azt mutatja, hogy már nem az LMP, hanem az MKKP és a Momentum a legfiatalosabb. A DK és az MSZP szimpatizánsai továbbra is az idősebbek közül kerülnek ki, a Jobbik szavazóinak korszerkezete – a néppártosodással párhuzamosan – közeledik a teljes népesség megoszlásához. A Fidesz folyamatosan veszíti el a fiatalok támogatását, a párt a 30 év alattiak körében májusban volt a legalacsonyabb, 11 százalék. Ezzel párhuzamosan az idősebbek aránya nő a Fidesz-táboron belül.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.