Közélet

Iránytű: a Fidesz a legelutasítottabb párt

De a kormánypártoknak vannak a legelkötelezettebb szavazói is.
Kapcsolódó cikkek

A Fidesz-KDNP a legelutasítottabb a hazai pártok közül – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből, amit a Magyar Nemzet közölt.

A kutatás szerint 24 százaléknyian vannak azok, akik semmiképpen nem szavaznának a kormánypártokra, ezután jön az MSZP 20, a DK 14, a Jobbik pedig 13 százalékos elutasítottsággal. A megkérdezettek csak egyetlen pártot jelölhettek meg.

A Fidesz-KDNP szavazói körében az MSZP-nek van a legnagyobb elutasítottsága, 34 százalék. 27 százalékuk a DK-ra, 16 százalékuk a Jobbikra nem szavazna semmiképp.

A Jobbik szavazóinak fele a kormánypártokat tartja legellenszenvesebbnek, 25 százalékuk az MSZP-t, 8 százalékuk a DK-t. A szocialisták támogatóinak körében 68 százalék a Fidesz-KDNP elutasítottsága, a Jobbiké 26 százalékos. A DK híveinek 73 százaléka tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazzon, a Jobbikot 14 százaléknyian utasítják el.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kormánypártok szavazói a legelkötelezettebbek: a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 41 százaléka nem szavazna másik pártra. Emellett csaknem minden negyedik kormánypárti szavazó a Jobbikot támogatná másodsorban, az LMP-t pedig 9 százalékuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik