Közélet

BKV-vezér: A hármas metró biztonságosabb, mint egy repülőgép

A BKV első embere szerint az oroszok által felújított szerelvények biztonságosak, de azért kivonták őket a forgalomból és mindet átvizsgálják. Bolla állítja, az utasok nincsenek veszélyben, csak azért érzékeltek sok hibát az utasok, mert bármilyen apró eseményre leáll a metró.

A metró ugyanolyan biztonságos protokoll szerint működik, vagy még biztonságosabb, mint egy repülőgép.

A BKV 20-30 éve ott dolgozó mérnökei is azt mondták, hogy az orosz szerelvények nagyon jól felújított kocsik, XXI. századi technikával működnek, mondta.

Szerinte egy új fejlesztésnél vannak hibák, most is csak egy nagyon bonyolult rendszer végfinomhangolása zajlik. Ezért utazott ide a hétvégén 20 orosz mérnök, akik jelenleg is vizsgálják, javítják a szerelvényeket.

Sok esetben nem volt semmi gond a szerelvényekkel, csak jelzett valami műszer, ezért állították ki Bolla elmondása alapján a szerelvényt a forgalomból. Vagyis záródott az ajtó, csak a számítógépes vezérlés azt jelezte, hogy nem.

Szerinte ha hosszabb lett volna a tesztüzem és nem kellett volna olyan hamar forgalomba állítani a felújított szerelvényeket, nem lenne ennyi gond. Az oroszok viszont nem pénzkérdést, presztízskérdést csinálnak a dologból, mondta Bolla.

Ők már akkor is bebizonyítják, hogy ez a szerelvény jó.

Friss hír, hogy naponta 7 millió forintot is kereshetne a kötbéren a főváros, szerelvényenként, ezzel élni fog a BKV. Értesítették erről az orosz félt, akik vitatnak egy-két részletet, erről majd tárgyalnak.

Újabb adag felújított kocsi is érkezik hamarosan Magyarországra Oroszországból, de ez Bolla szerint 4-6 hetet csúszik, a bosszantó hibák miatt. 227 kocsit kell jövő nyaráig szállítani, ezt tartják.

Akit érdekel mozgóképen is, ennek a linknek az elején láthatja Bolla Tibor BKV-vezért.

(M1, Ma Reggel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik