Közélet

Elvileg 2 milliárd jutott a turistaházakra, gyakorlatilag viszont pusztulnak

2013-ban hirdette meg a kormány a Téry Ödön Nemzeti turistaház-fejlesztési programot (TÖP), amelynek részeként 5 épületet szálláshelyet terveztek felújítani. Erre eddig 2,35 milliárd forintot tettek félre a költségvetésből, 2018-ra pedig további 1 milliárd forintot ütemeztek be.

A tervek szépek voltak, ehhez képest a szombati Magyar Nemzet riportjából kiderül, hogy még az idei évre tervezett második ütem sem kezdődött el, többek között felújításra vár a kisgyóni és a mátrai Hidegkúti turistaház, vagy a Vasas Síház is a Galyatetőn, és azt sem árulta el a programért felelős Nemzeti Sportközpontok, hogy az eddig elköltött 2 milliárd forint mire ment el.

A lap megkereste Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztost, aki annyit válaszolt, hogy fogalma sincs, mi történt, mert mindez a kinevezése előtt volt, és az ő a tavalyi kinevezése is azért történt, hogy elkezdődjenek a fejlesztések.

A lepusztult épületek mellett további problémát jelent a házak üzemeltetése is. A jogszabályok értelmében Orbán Viktor “kötélbarátja”, Garancsi István által vezetett Magyar Természetbarát Szövetségnek kellene átvennie és üzemeltetnie a szálláshelyeket, a szervezet azonban pont szeretne kikerülni a vonatkozó kormányrendeletből. Arra hivatkoznak, hogy ehhez a feladathoz se tapasztalatuk, se erőforrásuk.

Turistaházat avatott Orbán és kötélbarátja
Hiába érzi magát háborúban a kormány, a miniszterelnök szerint „a normális élet építéséről” sem lehet lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik