Belföld

Kiderült, kik hekkelhették meg az Orbán-interjút

Lezárult a Pannon Lapok Társasága (PLT) cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata - tájékoztatta Kázmér Judit ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t.

A társaság ügyvezetése a Fejér Megyei Hírlapban december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt részletes belső vizsgálatot folytatott le.

A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak

– erősítették meg a korábbi sajtóértesüléseket, hozzátéve, az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették.

Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható. Ha igazak a VeszprémKukac információi, kizárásos alapon ő Földesi Gábor, a veszprémi Napló digitális menedzsere lehetett.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől.

Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál

– áll a közleményben.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy egyes Pannon Lapoknál több embertől megváltak, miután a tulajdonos Mediaworks Mészáros Lőrinc ismeretségi/érdekeltségi körébe került. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik