Közélet
An Olympic themed monument stands beside the Los Angeles Memorial Coliseum after rival Budapest dropped its bid for the 2024 Olympics, in Los Angeles, California on February 22, 2017.
Budapest has became the latest city to drop out of the race to host the 2024 Olympic Games, after a petition garnered enough signatures to force a referendum on their bid.
 / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Már Amerikában is meggyilkolnák az olimpiai álmot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 05. 12. 11:12

Boston, Hamburg, Róma, Budapest – városok, ahol már elbukott a 2024-es olimpiai pályázat. Párizs és Los Angeles várja a NOB szeptemberi döntését. De a kaliforniai városban is megjelentek az ellenzők.
Korábban a témában:

Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt február végén döntött úgy, Budapest visszalép a 2024-es olimpiai pályázattól, miután a Momentum Mozgalom 266 ezer aláírást adott le a rendezésről szóló népszavazási kezdeményezéséhez.

A párttá alakuló mozgalom olimpiaellenes akciója – az álomgyilkosság, ahogy a miniszterelnök mondta – nem volt előzmény nélküli, a 2024-es pályázatot két városban is hasonló mozgalmak akadályozták meg. A No Boston kampánya után az Amerikai Olimpiai Bizottság által kiválasztott város 2015 nyarán visszalépett a pályázattól. 2015 novemberében pedig Hamburg mondott nemet a nyári olimpia megrendezésére. Ott eljutott népszavazásig a kérdés, végül szűk többséggel a nemek győztek a német városban. 2016 szeptemberében – az új városvezetés döntése nyomán – Róma is visszalépett. Ezután következett a magyar kihátrálás.

Amerikában egyszer már sikerült

A Momentum sikere után a bostoni szervezet társelnökével, Christopher Dempsey-vel és a hamburgi aktivistával, Klas Rühlinggel beszélgettünk. A No Boston társelnöke akkor elmondta a 24.hu-nak, hogy kampányuk azért volt sikeres, mert felhívták az emberek figyelmét az olimpiarendezés árnyoldalaira és kockázataira is. Nyertek, mert a tények és a valóság az ő oldalukon állt, állította.

Hasonlóra készülnek Los Angeles-ben is. A napokban színre lépő NOlympics LA egyik vezetője, Johnny Coleman azt mondta, a pályázás is antidemokratikus volt, semmibe vették az emberek érdekeit, csak arra koncentráltak, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek.

Olimpiai látványterv Los Angelesből

A mozgalomról a The Nation írt először, majd a Vice Sport is készített velük egy riportot. A 24.hu-nak is azt mondták, Amerikában sokkal fontosabb társadalmi problémákkal kell megküzdeni annál, mint hogy olimpiát rendezhessenek, például a hajléktalansággal, a lakhatással és az egészségüggyel.

Az országban Los Angelesben az egyik legmagasabb a otthontalanok száma, mondta Coleman.

Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e elkésve a Nolympics LA mozgalom május eleji elindításával, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben dönt arról, kinek ítélik a 2024-es játékok rendezési jogát, azt mondták, az időzítés nem véletlen. Ugyanis a NOB szakértői a napokban érkeztek a városba egy rövid szemlére.

Azt akartuk, hogy ne csak az olimpia lelkes híveivel találkozzanak

– tette hozzá.

Köztük a polgármesterrel. Marty Walsh az olimpiaellenes mozgalomról csak annyit mondott, nem több, mint tíz ember a Twitteren.

Trump közbeszól

Azt egyelőre nehéz megmondani, mekkora potenciál van a Los Angeles-i mozgalomban, de az biztos, hogy Donald Trump amerikai elnök szeretné, ha országa olimpiát rendezne, ráadásul hatalmas társadalmi támogatottság is van mögötte.

A magyar olimpiai pályázat mögött soha nem sorakozott fel elsöprő tömeg, a kormányközeli Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet is csak 63 százalékos támogatottságot mért az olimpia mellett az év elején, az Ipsos pedig 2016 szeptemberében jutott arra, hogy a magyar lakosság 58 százaléka örülne, 62 százalékát pedig büszkeséggel töltené el, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát. Majd amikor beindult a Nolimpia-kampány, kiderült, néhány hónap alatt átfordítható a közhangulat.

A budapesti olimpiai pályázatról népszavazást kezdeményező Momentum közvélemény-kutatást rendelt egy ismert piaci szereplőtől 2017 februárjában, amit a 24.hu-nak sikerült megszereznie. Kiderült, a rendezés mögött, nincs társadalmi támogatottság, a megkérdezettek 45 százaléka támogatta a pályázatot, 51 százalék ellene volt. Budapesten 62 százalék elutasította a rendezést, csak 31 százalék pártolta.

Olimpiai látványterv Los Angelesből

Los Angelesben – ahol 1932-ben és 1984-ben is rendeztek nyári olimpiát – más a helyzet, egy tavalyi felmérés szerint a lakosság 88 százaléka reméli, hogy a város megkapja az olimpiarendezés jogát, ráadásul ennek a tömegnek az 56 százaléka erősen támogatja is ezt.

Az olimpia melletti kiállás tehát stabil a városban, korábbi mérések is 80 százalék fölötti támogatottságot mutattak, az 1984-es rendezés miatt pedig a kellő infrastruktúra is rendelkezésre áll, ráadásul a polgármester azt gondolja, az olimpia pénzt is fog hozni.

De Coleman és csapata bizakodó, szerintük szeptemberig, a limai NOB-döntésig ők is képesek egy erőteljes tájékoztató és figyelemfelhívó kampánnyal átfordítani a közgondolkodást, és eltolni az olimpiát Los Angelesből.

A célunk kettős. Le akarunk ülni a helyi szervezőkkel, azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek minket, és meg akarjuk mutatni, mibe kerülne egy olimpia valójában. Vitatkozni akarunk.

A városból egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megfigyelői rögtön a még kandidáló Párizsba mennek, ahol korábban online petíció indult az olimpia ellen.

A Momentum figyel

Egyetlen Nolimpiás Facebook-megosztást leszámítva a Momentum eddig nem állt be a Los Angeles-i szervezet mögé, információink szerint nem véletlenül. A párttá alakulás küszöbén álló mozgalom épp a single issue-jelleget próbálja meghaladni, vagyis elkerülni annak a csapdáját, hogy egyetlen ügyhöz kössék őket.

Természetesen – ha igény lesz rá az amerikai részről – tanácsokkal segítik majd a Nolympics LA-t, de „a Momentum már próbál több lenni, mint álomgyilkos fiatalok”, mondta egy momentumos forrásunk.

Kiemelt kép: a Los Angeles-i olimpiai park / Mark Ralston / AFP / Getty Images Hungary
(A 2018 oldalas Los Angeles-i pályázat itt érhető el, a kandidálás hivatalos honlapja pedig itt.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.