Közélet

Orbán az olimpiáról: Álomgyilkosság történt

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a visszavont olimpiai pályázattal kapcsolatban elmondta, szerdán több testület is ülésezett, ezt követően vonták le a következtetéseket Tarlós Istvánnal és Borkai Zsolttal.

Annak érdekében, hogy Magyarországot megmentsük a szégyentől és egy komoly lejáratódástól, a visszalépés mellett döntöttünk. A népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyernünk. Itthon még a népszavazást akár meg is lehet nyerni, de ehhez nem többség, hanem nemzeti egység kell.

A miniszterelnök szerint az is kérdés, hogy egy vitából érkező Magyarország kapott-e volna legalább egy szavazatot Los Angeles és Párizs ellen. Úgy fogalmazott, ronggyá vertek volna minket, ami nagy szégyen.

Vérzik az ember szíve, mert sokan vagyunk Magyarországon, akik azt gondolják, hogy ez egy régi álom. Talán nem mindenkinek a nagy álma az olimpia, nem vagyunk egyformák.

De történt egy álomgyilkosság. Szabadság van Magyarországon, a szervezet pedig úgy döntött, hogy álomgyilkossá válik. Ez egy új SZDSZ. Kis lökdösődés után pedig MSZP-SZDSZ-koalíció jön. Ha valaki meghallgatja őket, látja őket a tévében.

Megjegyezte, a modern orvostudomány állása szerint jó esélyei vannak arra, hogy még politikai pályafutása során legyen hazánkban olimpia.

Brüsszelezés

Orbán szerint minden okoskodás felesleges, a rezsicsökkentésről Magyarországon kell dönteni. Egy érvet sem lát, ami amellett szól, hogy Brüsszelbe vigyék a jogot.

Miért nincs ez itt jó helyen?

– tette fel a költői kérdést.

Kiemelte, a brüsszeli bürokraták azon mesterkednek, hogy sunyin jogköröket vonjanak el a nemzetállamoktól. Helyesli, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, de mint mondta, ez egy harci közeg.

Brexit

A miniszterelnök úgy véli, a briteknek van néhány jó szokásuk: konzervatív emberek, a józan ész talaján állnak.

Ötször meggondolják, mielőtt lépnének. Ráadásul erősek és gazdagok is. Nem gondoljuk, hogy az uniónak rossz viszonyt kell kialakítani velük, miután kiléptek. Nem az ellenfelünk, hanem tőlünk függetlenül működő ország.

Megjegyezte, Magyarország sok sikert kíván nekik, ahelyett, hogy kis hörcsögként puffogna.

Unió

Magyarországon nem sokára elérjük a teljes foglalkoztatást, de más közép-európai országban is jó a helyzet

– közölte Orbán.

Hozzátette, egyre több német, francia cég dönt úgy, hogy az adórendszer miatt is jobb Közép-Európában létrehozni gyárakat, mint otthon.

Egyszerre nem lehet két nyelv a szánkban: vagy akarunk egységes Európai Uniót, vagy nem. Magyarország ezt vállalta, a kommunizmus utáni koszlott örökségből indultunk el.

Szintén az uniós politikával kapcsolatban mondta el, hogy a magyarok hajlandóak dolgozni, hajlandóak sokat dolgozni és hajlandóak külföldön dolgozni.

Mindig magunkra szoktunk elsőként gondolni, sokkal több német dolgozik az országukon kívül, mint ahány magyar. A magyarok rugalmasabbak, kevesebb bérért is munkát vállalnak, ami az adott országban feszültséget vált ki. De megint csak el kell dönteni, hogy kell az Unió vagy nem.

Orbán szerint az unió lassú és rossz irányba mozog, de ha már rossz irányba mozog, legalább lassan teszi.

Civilek

A miniszterelnök kalapot emel a Magyarországon működő 60 ezer civil szervezett előtt, de szerinte vannak nemzetközi hálózatok, akik irodákat nyitnak az országokban, bebújnak a civilek háta mögé és a nemzetközi tőkét védik.

Megjegyezte, ezeknek a szervezeteknek ugyanúgy el kellene számolnia, mint a politikai pártoknak. Idén ebben az ügyben is döntés születik.

Határzár

Orbán Viktor tájékoztatott, az unió olyan szabály bevezetését tervezi, ami által az uniós polgárokat fogják vegzálni a határokon.

A román és a horvát határon mindenkitől el kell venni majd az útlevelet, ami 8-10 órás sorokat is eredményezhet, miközben az illegális migránsokat beengedik az unióba. Ez egy agyrém.

Közel a döntés, ami sok mizériát okozhat Magyarországnak és sokaknak – zárta szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik