Közélet

Ennyi embertől nem lehet elvenni, hogy családnak számítsanak

Kedden nagy figyelmet kapott a pedagógiai ismeretek írásbeli érettségi mintafeladatainak javítási útmutatója. Nem véletlenül, ugyanis több feladat megoldása is sokaknál kiverte a biztosítékot. Az egyik például egyszerű igaz-hamis állításokról szólt, az alábbi pedig a megoldókulcs szerint igaznak bizonyult:

A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát.

Mit jelent ez? Nem számítanak családnak többek között

  • sem az azonos nemű párok,
  • sem a gyermeküket egyedül nevelő szülők,
  • sem a gyermektelen párok,
  • sem az özvegyek,
  • sem az élettársi kapcsolatban élők.

Nem ez az egyetlen kényes pont a feladatsor javítási útmutatójában, ugyanis az emelt szintű érettségi feladatsorában már ezzel egészül ki a fenti meghatározás:

A család szerkezete szerint lehet: monogám (egy férfi, egy nő), poligám (egy férfi, több nő), poliandria (egy nő, több férfi).

A májusi szakmai vizsgákat egyébként is nagy felháborodás előzte meg, hiszen a diákok mindössze fél évvel az érettségi előtt értesültek a konkrét követelményekről, nem volt idejük alaposan felkészülni, nem véletlen, hogy februárban Aáry-Tamás Lajos ombudsman is elismerte: jogsértő az idei szakmai érettségi.

De ha már a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a vizsgák előtt néhány héttel közzétette a fenti idézeteket tartalmazó mintafeladatokat és megoldásaikat, érdemes megnézni, a definícióik szerint hányan hiszik azt, hogy családban élnek, miközben a feladatsorok megoldókulcsai szerint nem is.

Az egyszülős családok érdekeit védő Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány nemrég 500 millió forintos állami támogatásban részesült, így az idei év második felében megnyílik az Egyszülős Központ. Az áprilisi bejelentéskor kiadott közleményük szerint Magyarországon

300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ezekben a családokban pedig több mint félmillió gyerek él.

A központ által nyújtott online szolgáltatások elindításakor Nagy Anna, az alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta:

Több mint 300 ezer szülő naponta 48 órányit teljesít, hiszen két ember helyett kell, hogy helytálljon. Több mint félmillió gyerek egyetlen szülővel nevelkedik és tanul meg sok mindent, amihez két szülő kellene.

Fotó: Thinkstock

Az azonos nemű családokat illetően nem elérhetők ilyen konkrét statisztikák, de Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője a 24.hu-nak azt mondta, ugyan olvasták a pedagógia érettségi mintafeladatának javítási útmutatójában szereplő definíciókat, de szerinte

nehéz komolyan venni az ott írottakat.

Úgy látja, abszurd dolgok szerepelnek az érettségi feladatok szövegében, amik sem jogilag, sem a józan ész alapján nem állják meg a helyüket.

A valóságnak ehhez semmi köze nincsen.

Dombos szerint a családok sokkal sokszínűbbek, mint ahogy ezekben a meghatározásokban szerepelnek: a valóság túllépett már az ideologikus családelképzeléseken. Szerinte mivel maga a kormány sem hangoztatott hasonlót a leírtakhoz, egy túlbuzgó munkatárs rágyúrhatott a kormányzati ideológiai szólamokra, így születhettek meg ezek a definíciók.

Mivel az érettségi feladatsorok megoldókulcsának szövege jogilag semmiképp nem áll meg, ezért a Magyar LMBT Szövetség tervezi, hogy megkeresi az illetékest, illetve érdeklődik afelől, korrigálhatónak tartják e a megjelenteket.

Az azonos neműekre vonatkozóan az utolsó statisztikák a 2011-es népszámlálás idején születtek, ekkor mindössze 3685-en jelezték, hogy azonos nemű párjukkal élnek élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban. Viszont Dombos is rámutatott arra, nyilvánvaló, hogy az azonos nemű párok közül sokan a népszámlálás során nem vállalják fel kapcsolatukat.

Így az ilyen statisztikában szereplő számok mindössze töredékét jelentik a valós adatoknak. Pedig egy friss kutatásból kiderült: egyre több azonos nemű magyar pár vállal gyermeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik