Belföld
egyedülálló anya (Array)

Egyedül neveli a gyerekét? Az nem család!

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 02. 13:51

A 444.hu a B1 blogon szúrta ki azt a bejegyzést, ami a Nemzeti Szakképzési és Oktatási Hivatal sajátos családfogalmával foglalkozik. A blog vette észre, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megjelentek az idei szakgimnáziumi szakmai érettségik mintafeladat-sorai a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal. A pedagógia tárgy megoldókulcsában például erre a definícióra bukkantak:

A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különbözteti meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát.

Tehát: : azonos nemű emberek kapcsolata nem család, a gyermekeit egyedül nevelő apa nem család, ahogyan az idős, gyermektelen pár sem az. A család feladatát és a családfő fogalmát így mutatják be:

A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya nőtt, így asszonyok/anyák is „előléphetnek” családfőként. (…) A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.