Közélet

Kell-e félnie Orbánnak a begőzölt Simicska családtól?

Mit jelent a gyakorlatban, hogy Simicskáék milliméterenként fogják levágni Orbánék péniszét? Mi várható attól, hogy a milliárdos immár nyilvánosan is beállt a Jobbik mögé? Valóban terhelő dolgokat is mond majd?

Mi történt a hétvégén? Újabb front nyílt meg az Orbán–Simicska-háborúban?

Ami biztos: lesifotósok jelentek meg Simicska Lajos veszprémi házánál. A módszer nem új, az elmúlt hónapokban a Rogán-Habony-féle média hasonló módszerekkel készített már lejárató anyagot a kormánnyal összekülönböző oligarcháról és jobbikosokról is. Simicska pedig lassan nem csak az előbbi, hanem az utóbbi kategóriába is befér, a hvg.hu-nak például azt mondta, minden szimpátiája a Jobbiké.

Simicska fia, Ádám szintén Habony Árpád médiáját sejtette az akció mögött, és dühös Facebook-posztban kérte ki magának a zaklatást.

Kedves Győri Tibi! Mégiscsak rokonok vagyunk! Gondoltam írok neked! Megtennél valamit? A paparazzik nem hagyják a családomat kilépni a házuk ajtaján. Abba kéne ezt hagyni. Küldd el őket a picsába! Szó szerint idézném apám üzenetét: ezért kibelezlek titeket! Kell ez neked Tibi? Mert az, hogy a Viktor aberrált az egy dolog, de te is?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Győri Tibor Habony üzlettársa. Korábban viszont Simicska embere volt, a kilencvenes években Simicska vitte be a Fideszbe. Előbb a párt jogtanácsosa volt, majd közös cégekben tűnt fel Simicskával és ő lett a Mahir vezérigazgatója. Ráadásul Simicska és Győri szomszédok voltak, sőt Győri Tibor Simicsika egyik gyermekének a keresztapja. Ezért neki szól a fiú üzenete. Győri a kétezres évek közepén tért vissza a Fideszbe, Orbán tanácsadója lett. Ekkor hozta létre, immáron Habonnyal közösen a Nézőpont Intézetet is. A 2015. februári G-nap után Habonnyal közösen megalapította a Modern Media Groupot, ez a cég adja ki a Simicska-féle Metropol helyét átvevő ingyenes lapot, a Lokált.

Fia maffiafilmekbe vagy inkább maffiafilmek paródiájába illő szövegei után az idősebb Simicska is megszólalt. Azt mondta, hosszabb ideje megfigyelik őket, de ez nem tántorítja el, megy tovább az eddigi úton.

„Ez egy büdös bűnöző banda, amelynek el kell takarodnia”

– mondta a Fideszről. És lapunknak adott nyilatkozata is azt jelzi, fog még terhelő dolgokat mondani Orbánról.

A Fidesz – amelynek politikusai hónapok óta azt állítják, hogy Simicska bevásárolta magát a Jobbikba – egyelőre nem reagált a hétvégi eseményekre. Németh Szilárd alelnök ugyanakkor a Jobbik plakátkampányát kommentálva is simicskázott egyet, mondván, a fideszeseket tolvajnak beállító hirdetések mögött a kormánypárttal összekülönbözött milliárdos áll.

Kicsoda Simicska Ádám?

Kell-e félnie Orbánnak a begőzölt Simicska családtól? 2
Fotó: Facebook/Simicska Ádám profil

Simicska Lajos 25 éves fia egy évvel ezelőtt lett a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője, egyenesen az iskolapadból foglalta el a pozíciót. Gyakran feltűnik a szerkesztőségben, ez apjára sosem volt jellemző, s az utóbbi időben többször hallatta hangját a nyilvánosságban is. Március elején egy interjúban személyesen fűtötte fel a Simicska–Jobbik-szövetség témáját, amikor a Zsúrpubinak (ahogy mondják: a jobbikos 444-nek) kifejtette, hogy Vona Gábor az egyetlen komolyan vehető kihívója Orbán Viktornak, és csak az a kérdés, hogy a Jobbik kétharmaddal nyeri-e meg a következő választást.

A Fidesz-kormányt erősen ostorzó Simicska-fiúról kisvártatva meg is írta a kormánypárti sajtó, hogy a Jobbik jelöltjeként indul majd a választásokon, ő meg erre bedobta, hogy jelenleg is a Fidelitas tagja. A Fidesz ifjúsági szervezete ezt elismerte, majd rövid úton megszüntette Simicska tagságát.

Mivel fenyegetőzik Simicska Ádám?

Azért a családdal csak ésszel! Viktor! Most az kell neked, hogy teljes coming outot toljunk a kis pereputtyodról??? Teljeset???? Ettől félsz te is! Ti vagytok a nagy keresztények???

Mindenkinek üzenem, hogy a mi családunk teljesen rendben van, nem nálunk kell szaglászni, máshol biztosan több lenne a szaftos téma, nekünk biztosan nem kell coming out-olni. Ezt mindenki értse, ahogyan érteni akarja. Innen is üdvözöllek Viktor, ha már ti vagytok az állítólagos keresztény erkölcs felkent bajnokai!

A két idézetből annyi világos: szó sincs arról, hogy a paparazzikon felbőszült Simicskáék arra készülnének, hogy előhúznak Orbánról vagy a kormányról valamilyen jogi vagy morális szempontból tényleg terhelő, valós politikai következményekkel járó információt.

Simicska Ádám mindössze annyival fenyegőzik, nyilvánosságra hoznak valamilyen – szerintük – botrányos dolgot az Orbán család valamely tagjának magánéletéről.

Szavaz az Orbán család. Fotó:MTI/ Beliczay László

Innentől fogva pedig nem is igen érdemes azzal foglalkozni, hogy Simicska Orbán egykori közeli barátjaként mit tudhat a miniszterelnök családjáról. Az egész nem több kocsmai hangoskodásnál, az oroszlán bajszának ráncigálásánál.

Lehet, hogy ezt a hangnemet az országban csak Simicskáék engedhetik meg maguknak Orbánnal szemben, ennek azonban a ország jövője szempontjából semmi jelentősége nincs.

Várható-e, hogy Simicskáék egyszer tényleg előhúznak valamit, ami megroppanthatja Orbán hatalmát?

A G-nap óta mindenki ezt találgatja. Ám egyelőre semmi nyoma nincs ennek, Simicska azóta csak az Orbánnal szembeni, igen gyenge lábakon álló ügynökvádat fogalmazta meg, ám sem ő, sem a médiája, de még a Jobbik sem jött elő semmi igazán fájdalmassal mondjuk Orbán gazdagodásáról. Márpedig a miniszterelnök pozícióját alighanem csak saját vagy családja vagyonosodását alátámasztó bizonyítékokkal lehet kikezdeni. Bár több mint érdekes, amit Simicska lapunknak állított arról, hogy Orbán orosz pénzt remélt az RTL Klub megszüntetéséhez, bizonyítékok egyelőre ebben az ügyben sincsenek. Aki pedig Orbánnak akar hinni, az Orbánnak fog hinni – és biztosak lehetünk benne, hogy többen vannak ők, mint Simicska hívei.

Az, hogy Simicska tudhat olyasmit, amivel rengeteget árthatna Orbánnak, nem kérdés. A kérdés az, hogy van-e olyan aduja, amivel magát nem sodorja bajba. Vagy hogy végső soron akár kamikaze akcióra is hajlandó-e.

A G-nap óta eltelt bő két év alapján ezekre a kérdésékre aligha válaszolhatunk igennel.

Bár vannak olyan elméletek is, hogy ha Simicska valóban meg akarja roppantani Orbán hatalmát, akkor az éles töltényt a választások előtti utolsó pillanatokra kell tartogatnia. Egyelőre azonban tény, hogy mindössze személyeskedésre és válogatott szitokáradatra futotta tőle, ráadásul a Jobbik is inkább gyengül, mintsem erősödik hónapok óta.

Mi következik abból, hogy Simicska Lajos kimondta, minden szimpátiája a Jobbiké?

Ha a 2015. februári G-nap a Simicska és Orbán Viktor közötti, akkor már régóta húzódó konfliktus szimbolikus lezárása volt, a vasárnapot nyugodtan hívhatjuk V-napnak. Merthogy a nagyvállalkozó világossá tette: Vona Gábort tartja a jelenlegi miniszterelnök egyetlen lehetséges kihívójának.

Jobbikos plakátkampány. Fotó: Facebook/Jobbik

Ebből az adódik, amit eddig is sejtettünk, hogy Simicska a Fidesz bukása érdekében a rendelkezésére álló,  csökkenő, de továbbra sem jelentéktelen erőforrásait (média, reklámhelyek, pénz) a Jobbikra szánja.

Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a szocialisták helyzete is nehezebb lesz, mivel újra teret veszítenek a nyilvánosságban. Mert ha Simicska a Jobbikra tesz, aligha képzelhető el, hogy az MSZP és a többi baloldali-liberális párt megússza az attakot. A hírek szerint a jobbikos plakatkampány második etapja is ellenük irányul majd.

Egyelőre ugyanis az MSZP és a Jobbik szoros versenyben vetélkedik a legnagyobb ellenzéki párt címéért. A Jobbiknak előznie kell, ehhez nyújthat segítséget, ha a baloldalt is támadja. Biztosnak tűnik, hogy az ellenzéki oldalon véget ér a kegyelmi időszak, amikor a Fidesz ütlegelése mindent vitt: miután éppen egy év van hátra a választásig, az ellenzéki pártok egymásnak rontanak majd, hogy eldöntsék, ki lesz Orbán kihívója 2018-ban.

Legalább egy kicsit a felpezsdül a közélet, nem?

Nero óta tudjuk, hogy a tömegnek kenyér és cirkusz kell, az utóbbiról pedig a Fidesz egykori pénztárnoka után most a birodalom ügyeit részben átvállaló fiú gondoskodik. A G-napnál izgalmasabb közéleti momentum nem igazán akadt 2015-ben, hiszen van abban valami felszabadító, ha a rendszer két fő letéteményese a szemünk előtt ugrik egymás torkának, és az ország addigi elsőszámú oligarchája nyilvánosan legecizi a miniszterelnököt.

A 2. rész persze majdnem mindig gyengébb az elsőnél, de azért így is üdítő élmény lehet az elgyötört választónak, amikor vasárnap este inkább csak megszokásból  ránéz a hírekre, és olyan mondatokba ütközik az ifjabb Simicskától, hogy

milliméterenként lesz levágva a f@szuk, és ennek minden másodpercét majd az adott pillanatban élvezni fogjuk.

Mindez elsőre tényleg szórakoztató, kicsit távolabb lépve azonban már kifejezetten dermesztővé válik. 2017 tavaszán tehát arról szól a közélet Magyarországon, hogy az egyik, az ország sorsát sokáig meghatározó klán trónörököse a jelenleg is hatalmon lévő klán tagjait fenyegeti esetlen gengszterraperek stílusában.

Írta: Bita Dániel, Bordás Gábor, Pető Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik