Belföld

Simicska: Orbán az oroszoktól remélt pénzt az RTL Klub megszüntetéséhez

Simicska Lajos tartalmi viták miatt lemondta a Reuters hírügynökségnek hétfőn adott interjúját. A 24.hu-nak elmondta, miért rágott be a hírügynökségre, és felidézte, hogy Orbán Viktor miről beszélt neki a 2014-es választási győzelem után.

Simicska Lajos tartalmi viták miatt lemondta a Reuters hírügynökségnek hétfőn adott interjúját.

Az egyre aktívabb politikai szerepet vállaló milliárdos a 24.hu-nak azt mondta, hogy a hírügynökség újságírójával folytatott kétórás beszélgetés során számos kemény állítást tett a magyar politikai helyzetről, de Londonban a jóváhagyott interjút olyan mértékben „cenzúrázták”, hogy végül elállt a lehetőségtől.

Egy időjárás-jelentést mi értelme lehozni?

– érzékeltette a helyzetet Simicska.

Lapunknak elmondta: az egyik legfontosabb rész, ami kimaradt az interjúból, az volt, amelyben egy 2014-ben Orbán Viktorral folytatott beszélgetéséről számolt be.

Simicska felidézte, hogy a három évvel ezelőtti országgyűlési választás éjszakáján felhívta a miniszterelnök. A kétharmados győzelem után gratuláltak egymásnak, majd másnapra megbeszéltek egy találkozót. Orbán azért ment a milliárdos lakására, hogy átbeszéljék a következő négy évre vonatkozó elképzeléseiket.

Orbán a beszélgetés során felvázolt egy komplett médiaprogramot médiaadóstól, mindenestül

– jelentette ki lapunknak Simicska. A milliárdos állítása szerint Orbán ekkor bedobta azt is, hogy “meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, hogy aztán meg tudja szüntetni.

Hüledeztem, hogy miket mond, és próbáltam vele megértetni, hogy így ez nem fog menni.

Simicska szerint Orbán konkrétan megkérdezte tőle, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna megvétele.

Mondtam, hogy nem tudom, de ránézésre legalább 300 millió euró, 100 milliárd forint lenne. Erre azt mondta: “Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.”

Egy héttel később, egy újabb személyes találkozón Simicska az egyre erősödő orosz kapcsolatra utalva leszögezte, hogy ebben az akcióban nem akar részt venni, vállalhatatlannak tartja.

Lehet oligarcházni, milliárdosozni, attól még nekem is vannak elveim, ha belementem volna, apám megfordult volna a sírjában. Én nem maffiaalvezérnek és hazaárulónak szerződtem.

Simicska szerint ez volt az a pont, ahol megtörtént Orbán Viktor és közte a szakítás.

A Miniszterelnökségen megkérdeztük, valóban találkozott-e személyesen a kormányfő Simicska Lajossal a választás másnapján, de azt válaszolták, hogy nem reagálnak az állításokra. A Jobbik milliárdos gazdájának képtelen állításaival nem kívánunk érdemben foglalkozni – írta Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint

mindenesetre szórakoztató, hogy éppen annak a Jobbiknak az új gazdája vagdalkozik ilyen állításokkal, amely a mai napig soraiban tudja és védelmezi az orosz kémbotrány kulcsfiguráját, Kovács Bélát.

A milliárdos állításairól megkérdeztük a Reuters londoni központját is. Amint reagál a hírügynökség, frissítjük a cikket.

(Kiemelt képünkön jobbra Simicska Lajos 2014-ben Sárváron egy lovas létesítmény átadásán.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik