Közélet

3,8 milliárdért kap fociakadémiát a Honvéd, már azt is tudjuk, ki építi

Az Európai Unió Közbeszerzési Értesítőjében megjelent hirdetmény szerint 3 milliárd 894 millió 850 ezer 192 forintért építi meg a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrumot a dunavarsányi Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a budapesti Wire-Vill Energetikai és Ingatlanfejlesztő Kft.. A szerződést február 22-én kötötték meg.

Az Átlátszó korábban beszámolt a Pharos kötődéseiről: a cég tulajdonosa a ZTE futballcsapatát működtető zrt. tulajdonosa is. Ráadásul a Pharos Felcsúton is otthon van: nemcsak pályákat épített az akadémiának, de a cég tulajdonosa, Végh Gábor adományozta az intézménynek Puskás Ferenc egészalakos szobrát. 2010-ben a Videoton stadionjában is a Pharos végezte el a pályafelújítást. Ahogy elsőként megírtuk: a Pharos konzorciumi partnerként vitte el a bicskei sportpálya-fejlesztést, akkor nettó árbevételük alakulását is megnéztük:

A gigantikus beruházásban uniós pénz nincsen, a projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította.

A fociakadémia épülete 3382,68 négyzetméteres lesz, benne a földszinten tantermekkel, öltözőkkel, konyhával, étkezővel, öltözőkkel és orvosi részleggel, az emeleten kollégiummal, irodákkal, részben további öltözőkkel.

A telek területe 65 477 négyzetméter. A játéktéren helyet kap:

  • két szabvány méretű, világítással rendelkező élőfüves labdarúgópálya
  • két szabvány méretű, világítással rendelkező műfüves labdarúgópálya
  • három szabvány méretű füves labdarúgópálya
  • egy világítással rendelkező műfüves edzőpálya

Lesznek egyéb kiszolgáló létesítmények is, a telken belül kiszolgáló utakat, parkolókat, járdákat építenek ki, nem marad el a környezetrendezés és a közművek létesítése sem. Kiépítenek 107 parkolót, 5 buszparkolót és 45 kerékpártárolót. Az árban benne van a Temesvári utcai új csomópont, illetve az építési telekig bekötőút kiépítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik