Közélet

Befagyott a Fidesz, éled a baloldal

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 01. 29. 13:51

Még mindig a bizonytalanok vannak a legtöbben.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítette reprezentatív közvélemény-kutatását a pártok támogatottságáról.

A felmérés szerint az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága nem változott, maradt 25 százalék. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban némileg csökkent. Az MSZP tábora egy százalékpontot nőtt (13 százalék), miután az ezt megelőző négy hónapban változatlan volt. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. Az MSZP ebben a ciklusban most először lépett ki a 10-12 százalékos sávból. A Jobbik támogatottsága egy százalékpontot csökkent (10 százalék), miután az előző négy hónapban szintén változatlan volt. Ezzel a párt újra elérte fél évvel ezelőtt már beállított mélypontját. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt megítélése minimálisan változott

Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot. Ez a Kétfarkú Kutya Pártnak öt hónap után most először nem sikerült. A Párbeszéd és a MLP támogatóinak az aránya most sem érte el az egy százalékot.

A felmérés szerint a szavazók kezdenek a baloldali ellenzék irányába fordulni, de ez még nem jár az aktivitás változásával, lévén

a bizonytalanok aránya változatlanul 43 százalék.

A múlt havi csökkenés után a Fidesz támogatottsága befagyott. Még pár hónapot várni kell, mire kiderül, mire megy az új ügyekkel, pl. a civilek ellen indított támadással. A baloldalon megindul a vezetőkiválasztási folyamat, a Publicus szerint ez a pártok felé fordította a szavazókat. Az MSZP és a DK is 1-1 százalékpontot nőtt, az előbbi ebben a ciklusban először kilépett a 10-12 százalékos sávból, és most került először hibahatáron a Jobbik elé az összes megkérdezett körében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.