Közélet
BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 23: Chairman of the far-right radical nationalist Jobbik party Gabor Vona delivers a speech during a rally to mark the 57th anniversary of the Hungarian revolution and war of independence against communist rule and the Soviet Union in 1956 on October 23, 2013 in Budapest, Hungary. (Photo By Ahmet Bariscil/Anadolu Agency/Getty Images)

Az idő Vona legnagyobb ellensége

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 01. 27. 07:03

A 2018-as országgyűlési választás sorsfordító lesz a Jobbik életében, arról dönt, hogy a MIÉP sorsára jut-e a párt vagy megszerzi a váltópárti címkét.

A radikális párt eddigi története egyértelműen sikertörténet. 2006-ra ugyanis Magyarországon jött létre Európa egyik legzártabb pártrendszere, a parlamentben ekkor négy párt található meg, az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF. Ebben az évben a választásokon a Jobbik a MIÉP-el indult közösen, 2 százalékot sem szereznek. 2010-ben már 17 százalékot szerez a párt és összedől az addig stabilnak hitt kétpólusú pártrendszer.

A Jobbikkal történt meg az is, amire még nem volt példa a magyar politikatörténetben. A pártot 2008 végén nagyjából 1 százalék körül mérték, a 2009-es EP-választáson pedig 14,77 százalékot szereztek.

Erről, a Jobbik-jelenségről írt könyvet Róna Dániel, ami 2016 legvégén jelent meg. Róna 2014-ben erről írta a doktori értekezését a Corvinuson (azt is érdemes elolvasni, kimagasló munka), mára már a Corvinus Politikatudomány Intézetének tanára, a könyv azután született, hogy Róna nyert az MTA egyik pályázatán és kitér a 2016-os néppártosodásnak nevezett folyamatokra is.

Nyolc fejezetben írja le a szerző azt, hogy mi is az a Jobbik-jelenség, ezek közül a legizgalmasabb az, amikor a keresleti (szavazók) és a kínálati oldal (a párt) egymásra találásáról ír. A 2000-es évek közepére egyszerre lett jelen Magyarországon

  • a cigányellenesség,
  • a zsidóssággal szembeni előítélet,

amihez társult az, hogy az emberek nem bíztak

  • a választott vezetőikben,
  • a demokratikus intézményekben és
  • magában a demokráciában sem.

Ezt az attitűdöt lovagolta meg a Jobbik, elsősorban a Magyar Gárdával, mert akkor így tudták kielégíteni a szavazói igényeket.

Chairman of far right Jobbik (Better) party of the Hungarian parliament Gabor Vona prepares to give a press conference on his party's general election campaign in a former local synagogue building that is now used as the cultural center of Esztegom town on February 14, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
AFP / Kisbenedek Attila

Hangzatos jelszavaikkal (Húsz évet a húsz évért, Magyarország a magyaroké, Az új erő, Radikális változás), egyszerű üzeneteikkel, a masírozással, a szokatlan politikai nyelvükkel és kultúrájukkal pedig a kereslethez alakították a kínálatot. (Ez zajlik most is, amit néppártosodásnak hívunk.)

Csak a Jobbik

A 2010-es választáson jelent meg először az a generáció szavazóként, akik a rendszerváltás után születettek, az új nemzedék bevitte az új pártot a parlamentbe.

A könyvben azonban Róna több tévhitet is tényekkel oszlat el, a ma nagyjából 1 milliós szavazóbázis ugyanis a hiedelmekkel ellentétben nem iskolázatlan, nem lecsúszott, nem szegény és nem a 2008-as gazdasági válságban megroppant ember. Különös radikalizmus a Jobbiké, Európában az ő szavazóik a legiskolázottabbak és a legjómódúbbak.

Mégis mi vezetett a párt megerősödéséhez?

Egyszerűen arról van szó, hogy a Jobbik és a szélsőjobboldali szubkultúra szervezetei tettek a legtöbbet azért, hogy magukhoz vonzzák a tizenéves választókat. Rengeteg hívüknél sem ideológiai (lásd kiforratlan értékek), sem családi, sem másmilyen meghatározottság nem volt, ami alapján a Jobbikot „kellett” választaniuk – egyszerűen csak a Jobbik volt elérhető. Vagy az interneten keresztül, vagy személyesen, fórumokon, „nemzeti rock” koncerteken, vagy demonstrációkon keresztül. A politikai radikalizmus nem életkori sajátosság, és a szocializáció is csak egy vákuumot eredményezett: a Fideszhez és az MSZP-hez sem kötődik a generáció tagjainak többsége. Ám, hogy a Jobbik ezt az űrt be tudta tölteni, az jórészt a szélsőjobboldal aktivitásán múlt – márpedig ha ezt elfogadjuk, akkor azt is be kell látni, hogy a párt fiatalok közötti népszerűsége épp olyan gyorsan elillanhat, mint amilyen gyorsan felépült.

Csak a fiatalok

Róna említ egy 2015-ös kutatást, amiben kimutatták, hogy a pártot választani tudó 30 év alatti fiatalok nagyjából 30 százaléka mondja magát jobbikosnak, az egyetemisták körében is hasonló a helyzet, ebben a szegmensben verik is a Fideszt.

A néppártosodásnak nevezett folyamattal pedig nyitni tudott a párt olyan irányokba, ahol eddig kevéssé voltak jelen, például a diplomások között.

Representative of the Hungarian Parliament, chairman of the nationalist Jobbik party, Gabor Vona gives a speech for local activists of the Magyar Nemzeti Garda (Hungarian National Guard) at Deak square, downtown Budapest on July 4, 2010. Hungarian police today arrested 20 members of the far-right party Jobbik's uniformed movement, the so-called Hungarian National Guard, after a day of protests in Budapest, police said. AFP PHOTO / BALINR PORNECZI / AFP PHOTO / BALINT PORNECZI
AFP / Pörneczi Bálint

Csak az idő

Bármennyire abszurdnak és ellentmondónak hangzik, a párt gerincét adó fiatalok jelentik a legnagyobb veszélyt is a pártra. A 2018-as már a második olyan választás lesz, aminek Vona Gábor úgy vág neki, hogy kimondta előtte, győzelemre készül, 2014-ben is így tett.

Ma még könnyen tudja megkülönböztetni magát úgy a Fidesztől és az MSZP-től, hogy ők XX. századi képződmények, az ő pártja pedig XXI. századi, előző kettő fölött eljárt az idő.

De a párt nem játszhatja meg állandóan a politikai értelemben vett szűz kártyát, nem lehetnek örökké ők az új erő. Róna ezt úgy fogalmazta meg korábban, hogy:

tegyük fel, itt 2020-ban kitör a forradalom, aki akkor fiatal lesz, az már lehet hogy nem Vonáékkal, hanem az akkori forradalmi párttal fog szimpatizálni, az addigra elitnek látszó Jobbikkal szemben.

Egy forradalom pedig körvonalazódik, igaz, egyelőre csak a széljobbon. Vecsésen a Jobbik helyi szerve nekiment Vonának, Debrecenben tüntettek ellene, a vámosmikolai elnök is nyílt levelet írt neki.

Szombatra pedig egy zászló alá hívták a volt gárdistákat és mindazokat, akik nem értenek egyet az új iránnyal, hogy tüntessenek Vona ellen, aki épp aznap tartja 2017-es évadnyitóját.

*

A könyvben többször szóba kerül egy korai film is a Jobbikról, érdemes megnézni:

Róna Dániel – A Jobbik-jelenség, Könyv&Kávé kiadó, 314 oldal, 2016
Kiemelt kép: Anadolu Agency, Getty Images Hungary

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.