Belföld
In this image reviewed by the US Military, Navy Commander Jeffrey D. Gordon, Pentagon spokesman for the Western Hemisphere, looks on as Col. Lawrence Morris, Chief Prosecutor for the US Military Commissions, speaks to members of the media during a press conference inside a hangar used for media activities at Guantanamo Bay US Naval Base, in Cuba, Thursday, June 5, 2008.  The accused mastermind of the September 11 attacks and four alleged confederates faced a military judge in Guantanamo on Thursday June 5, in their long-awaited first appearance before a war-crimes tribunal.    AFP PHOTO/POOL/Brennan Linsley / AFP PHOTO / POOL / BRENNAN LINSLEY

Trump csapata mélyen csodálja Orbánt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 01. 13:44

A leendő elnök tanácsadója szerint a magyar miniszterelnök a világ egyik legjobb vezetője.
Korábban a témában:

Donald Trump külpolitikai tanácsadója szerint

Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll.

Jeffrey D. Gordon nyugalmazott haditengerészeti tiszt, aki 2009-ig négy éven át volt a Pentagon szóvivője, erről a Mandinernek beszélt, amikor az Antall József Tudásközpont meghívására Magyarországra látogatott.

A tanácsadó az interjúban elmondta: egy barátja azonnal elküldte neki Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott szavait, amikor a miniszterelnök első európai vezetőként jelentette ki, hogy Európa számára Donald Trump elnöksége lenne jobb. „Elképesztően jó érzés volt olvasnom azokat a sorokat” – jelentette ki Gordon.

Nyugodtan mondhatom: Mr. Trump csapatában mély csodálat és tisztelet van Orbán Viktor felé

– közölte. Arra a kérdésre, hogy Trump valóban meghívta-e Washingtonba Orbánt, amikor telefonon beszéltek, azt felelte:

Orbán Viktor mondta, úgyhogy nyugodtan készpénznek vehetik.

Gordon kitért arra is, hogy Donald Trump számára fontos a NATO, de elvárja, hogy a tagok többet fizessenek be. A 28 tagországból csak öt teljesíti azt a vállalást, hogy a GDP két százalékát honvédelemre kell költeni – mondta, amit azzal indokolt, hogy miközben Amerika még mindig a világ első számú katonai hatalma, 20 billió dollár adóssága van, az infrastruktúrája pedig romokban. „Egyedül nem fogjuk bírni” – fogalmazott.

Úgy vélte, az EU-nak nem Lampedusára, hanem Líbia partjaira kellene visszaszállítania a menedékkérőket. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor is ezt mondja, így válaszolt:

Tudom, többek között ez az, amiért egyike a kedvenc vezetőimnek. Donald Trump is így van ezzel. Orbán bátor vezető, aki a józan ész talaján áll.

Gordon szerint a világ „fel fog ébredni és rá fog jönni”, hogy Orbánnak és Trumpnak igaza van. Azt is mondta, hogy „új fejezet kezdődik az amerikai-magyar kapcsolatokban”, aminek már nagyon ideje volt. Még egyszer megdicsérte Orbánt, „világszerte az egyik legjobb” vezetőnek nevezte, megismételte, hogy „a józan ész talaján” áll. Azt is mondta: semmi gond nincs azzal, hogy a kormányfő Magyarországot teszi az első helyre; ők pedig Amerikát akarják naggyá tenni, és az amerikai-magyar kapcsolatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.