Belföld

Putyinnal pacsizhat és Trumppal tréfálkozhat Orbán jövőre

Megint nem ússza meg Budapest Vlagyimir Putyin látogatását, Donald Trumppal viszont valahol Nyugat-Európában kezelhet le Orbán Viktor.

Forró télvége lesz Orbán Viktornak, a magyar miniszterelnök ugyanis két világhatalom vezetőjével is találkozik a Magyar Nemzet szerint. Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre jön februárban, de egy Donald Trump és Orbán közötti találka is megeshet az első negyedévben.

Putyin látogatását diplomáciai körökből is megerősítették a lapnak, forrásuk ezt mondta:

Akkor megegyeztek, hogy minden évben találkoznak, és Putyin egyből meg is hívta a protokoll szerint Orbán Viktort, aki egy év múlva elment Szentpétervárra, és az akkori találkozó keretében természetesen a magyar kormányfő ismét visszahívta az orosz elnököt, ezért jön most Putyin.

Idén év elején is Budapesten járt tehát az orosz államfő, aki koszorúzott, aláírt egy elvi megállapodást a gázszállításokról, majd megegyezett Orbánnal egy stadionépítésről az orosz foci-vb-re. Hogy most miben állapodnak meg, az rejtély, de nemrég járt itt egy Roszatom-generáció, szóval Paks II-ről is lehet majd szó.

Az MNO szerint példátlan, hogy egy kormányfő ennyit találkozzon az orosz elnökkel, két éven belül a harmadik találkozó következhet. 2009 óta minden évben tárgyalt Orbán és Putyin.

Trump vs. Orbán

Az amerikai elnökkel való beszélgetés kevéssé biztos, de állítólag nagyon lobbiznak a magyarok érte. Amikor Orbán telefonon beszélt a szintén oroszbarát Trumppal, már felmerült egy négyszemközti csacsogás lehetősége, de pl. a müncheni biztonságpolitikai találkozón is alkalmat keríthetnek erre. Az új brüsszeli NATO-központot is az év elején adják át, itt is összefuthat a két vezető. Az a héten dől el amúgy, Orbánt meghívják-e Trump január 20-i beiktatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik