Közélet

Orbán most uniós kollégáit zsúrpubizta

Korábban a Jobbik elnökét minősítette így.

A kormányfő szerint lassan többségivé válik az az álláspont az Európai Unióban, hogy az EU területén kívül kellene menekülttáborokat létrehozni. Orbán Viktor azt mondta, ez még nem többségi álláspont, de úgy érzi, az események ebbe az irányba haladnak, a migránsügy egészében megfigyelhető, hogy

a korábban kiátkozott, lebecsült, lenézett, megvetett álláspontok lassan közös állásponttá válnak, és az azokat képviselő embereket pedig méltó partnerekként üdvözlik mostanság.

Az EU-csúcson a többi között a kötelező kvótákról is tárgyalni fognak, ezért az ATV rákérdezett, Orbán Viktor valóban vétóra készül-e. A kormányfő azt válaszolta, hogy az Európai Tanácsban csak egyhangú döntést lehet hozni, és ha valakinek „hiányzik a hangja”, az nevezhető vétónak is.

Ez egy ilyen udvariaskodó, zsúrpubis hangulatú világ itt Brüsszelben, itt nem szokás olyan durva szavakat használni, mint vétó. De olyat, hogy az egyhangúság hiánya, olyat lehet.

A kormányfő hozzátette: hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához, de nem tud “vétózni, ha „kicselezik” az Európai Tanácsot és kiszorítják a döntéshozatalból. Korábban Orbán Viktor a T. Házban a Jobbik-elnökét, Vona Gábort nevezte olyan zsúrpubinak, amikor az ellenzéki politikus arra kérte, a Jobbik támogatásával, kétharmaddal foglalják alaptörvénybe a kvóta elutasítását.

Mint korábban megírtuk, a kormánypártok arra kérték Orbán Viktort, hogy a kötelező kvóta teljes elutasításának álláspontját képviselje az uniós csúcstalálkozón, ha pedig mégis át akarnák “erőszakolni” a kötelező kvótákat, emeljen vétót.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik