Belföld

Orbán: Vona magyartalan cuki zsúrpubi

Maroknyi  azonnali kérdést kapott Orbán a t. Házban. Ütötték-vágták. És ő is ütött-vágott.

Meddig maradhat a helyén Orbán két kinevezettje, Polt Péter és Matolcsy György?

Ezt kérdezte a miniszterelnöktől a szoci Harangozó Tamás, aki szerint a nemzeti együttműködés rendszere mára átfordult a nemzeti együttbűnözés rendszerévé, zajlik az országkifosztás.

Olyan a fogadj isten, amilyen az adjon isten –

felelt kedves szófordulatával Orbán, felróva Harangozónak, hogy még huszonkilenc évesen bő hárommillió forint tanácsadói fizetést vett fel Pakson. Aztán felhívta Harangozó figyelmét a törvény betűjére, miszerint nem a miniszterelnök nevezi ki a legfőbb ügyészt és a jegybankelnököt, hanem az államfő.

Mit gondol, ki maga? Teljhatalmú kormányzó vagy király? Mindenki tudja, hogy ők az ön személyes kinevezettjei! –

így reagált a felindult Harangozó.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Majd űrképpel élt:

Ez az ország akkor járna jól, ha kilőnénk mindkettejüket a Holdra.

Végül személyes megtámadottságát illetően kijelentette:

Bíróságon fogok elégtételt venni.

Az azonnalik sorában a jobbikos Vona Gábor a kvótaellenes népszavazást kapcsán arra kérte a kormányfőt, „mondjanak le a politikai kampányról”, inkább most azonnal, a Jobbik támogatásával, kétharmaddal foglalják alaptörvénybe a kvóta elutasítását.

Pubi

Orbán erre a jobbikos Z. Kárpátot idézte, aki pár hónapja még határozottan a referendum mellett érvelt. Majd szintén személyesre vette a vitát:

Önök radikálisból mérsékeltek lettek, férfiakból cuki zsúrpubik… De nem lep meg, hogy feladják az elveiket, és döntéseiket kizárólag taktikai lépések motiválják.

Naná, hogy Vona is odavert egyet:

Hogy ki mennyire változik meg, ahhoz önnek nem kell a szomszédba menni. Nem én ültem a Liberális Internacionáléban, hanem önök.

A Jobbik-elnök szerint „a korrupció egész Magyarországot maga alá gyűri, Mészáros Lőrincek és Habony Árpádok rohangálnak… Az ön számára nem a kvótaügy megoldása, hanem a kvótaügy fenntartása a létfontosságú.”

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Erre Orbán azzal jött, hogy ő „zéró toleranciát” hirdetett a korrupció ellen, majd azzal vádolta Vonát, hogy Brüsszel kottájából játszik, s javasolta a hozzá képest fiatal politikusnak:

Maradjon meg magyarnak, jobban áll az önnek.

Orbán pár hete azt mondta, akkor rendül meg bizalma Matolcsy Györgyben, ha összeszakad föld és ég.

Schiffer András szerint már össze is szakadt.

A zöld politikus szerint egyértelmű, hogy a jegybank meglopta a devizahiteleseket.

Megmentették a devizahiteleseket –

Orbán szerint így szól helyesen a mondat. És van folytatása is a gondolatnak: “Matolcsy György a lehető legjobb jegybankelnök, aki csak lehet, nélküle a devizahiteleseket még mi sem tudtuk volna megmenteni.”

A lényeg pedig ez: Matolcsy marad.

Schiffer kifogásolta, hogy „off-shore lovagok” mozognak a jegybank körül. Orbán erre deklarálta, igenis helyesli, hogy a jegybank főiskolát épít, vagyont halmoz föl, ösztöndíjakat ad, festményeket vásárol vissza.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint Orbán Viktor maga egy két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat, miután veje, Tiborcz István üzletel egy (Gyöngyösi szerint) terrorizmust finanszírozó szaudi üzletemberrel, Gait Faraon.

Gyöngyösi megjegyezte, hogy Faraont a Forbes magazin fehér galléros bűnözőnek titulálta, és 1992 óta körözi az FBI.

Nem lehetne inkább pumpa?

Orbán válaszában azt állította: a kormány megvizsgálta az üzletet és a személyt, mármint a szaudit, és meggyőződött róla, hogy nincs nemzetbiztonsági kockázat.

Gyöngyösi szerint ilyen ügy nyomán egy közepesen fejlett banánköztársaságban is lemond a miniszterelnök.

Egyelőre maradnék.

Így reagált kormánypárti derültséget keltve a miniszterelnök.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Majd Gyöngyösi is kapott egy tockost:

Azt sem tudom, hogy önt ki pénzeli.

Majd megjegyezte, nem érti, ha valakit a kilencvenes évek óta valóban keres az FBI, hogyan fordulhat elő, hogy szabadon üzletelhet szerte a világban.

Kommuna!

Szintén az azonnalik sorában Schiffer András arról számolt be, hogy off-shore kommunát lát a kormány körül.

Azt mondta, ofsorozik itt Mikola István, ofsoros a letelepedési kötvény, ofsorozik egy államtitkár, bármerre fordul, ofsorokba lopják a magyar adófizetők pénzét.

Az off-shore kommuna liberális műfaj.

Ez az orbáni válasz vicces része.

A komoly pedig az, hogy „aki itt akar pénzt keresni, az itt is adózzon”, és ő olyanról nem tud, hogy kormányához köthető személyek ezt az elvet át akarnák hágni; ha Schiffer mégis ismer ilyeneket, javasolja, a zöld frakcióvezető tegyen feljelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik