Közélet
MOSCOW, RUSSIA - JULY 27: Russian President Vladimir Putin is seen visiting the restored St. Vladimir Equal-to-the-Apostles Church under the Moscow Eparchial House. Restoration of the eparchial house and the church has been conducted to celebrate 1000th anniversary of the repose of the Holy Equal-to-the-Apostles Great Prince Vladimir. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Az orosz medvétől retteg a magyar

24.hu
24.hu

2016. 11. 19. 15:00

Korábban a témában:

Jobban örülne a magyar nép, ha Barack Obama maradna az Egyesült Államok elnöke, tartunk Donald Trumptól, de még inkább az oroszoktól, valamint az Európai Uniót tartjuk természetes szövetségesünknek. Mindez a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából november 11-15. között készített, 1100 fős közvélemény-kutatásából derült ki.

55 százalék bízik inkább Obamában, Trumpban csak 21. Az EU iránt 46 százalék érez bizalmat, 44 százalék pedig bizalmatlan. Vlagyimir Putyin szavára 47, Angela Merkelére 61 százalék egy garast se adna. Társadalmi csoportok terén eltérő a külföldi vezetők megítélése:

Obamában és Merkelben (és az EU-ban) az MSZP-szavazók, Putyinban a jobbikosok és fideszesek bíznak.

Összességében kijelenthető, hogy a vitatottabb megítélésű vezetőket inkább a jobboldali szavazók kedvelik, míg a balosok a liberálisabb értékeket képviselőket, ami nem meglepő.

Az EU-t nagyrészt kedveljük, 53 százalék természetes szövetségesnek tekinti, de 14 százalék szerint a saját utunkat kellene járnunk. 11 százalék azt vallja, hogy az USA-hoz és Oroszországhoz kéne közelednünk. Az EU-t a szocialista szavazók, a diplomások és a budapestiek csípik inkább, a jobbikosok és szakmunkások pedig kevésbé. Szintén a jobbikosok, valamint a középkorúak közelednének jobban Moszkvához.

A 60 éve felettiek már gyanakvóbbak az orosz medvével: csak 3 százalékuk közeledne.

Külső veszélyt a megkérdezettek többsége szerint nem jelent semelyik állam sem Magyarországra, de ha már választani kell, 32 százalék az oroszoktól, 18 százalék az amerikaiaktól tart. Nem meglepő módon az MSZP-sek tartanak jobban az oroszoktól. A fideszesek 70 százaléka szerint pedig kiváló a magyar külpolitika iránya. Az EU-tól a fideszesek 33 és a jobbikosok 27 százaléka fél, az USA megítélése minden csoportban egységes.

US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington, DC.  / AFP PHOTO / JIM WATSON
Trump és Obama. AFP PHOTO / JIM WATSON

Ha már USA: ugyanannyian szurkoltak Trumpnak és Hillary Clintonnak, de eltérőbb a dolog, ha pártszimpátia szerint nézzük. A fideszesek 53 százaléka szerint jó dolog Trump győzelme (18 százalék Clintonnal örült volna), az MSZP-sek 68 százaléka Clinton veresége miatt busong. A jobbikosok a legmegosztottabbak: 36 százalék Trump, 24 százalék Clinton győzelmét látta volna jónak.

Mindenesetre az emberek 36 százaléka nem örvend Trump diadala láttán, 24 viszont igen. Csak a fideszesek körében népszerűbb Trump, 43 százalékuk pukkanthatott pezsgőt november 9-én.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.