Közélet

Magyar siker: Hernádi Zsolt Mol-vezér lekerült az Interpol körözési listájáról!

Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, mivel a szervezet elutasította a horvátoknak azt a kérését, hogy újítsák meg a cégvezető ellen kiadott elfogatóparancsot.

Az Interpol azért utasította el Hernádi Zsolt nemzetközi elfogatóparancsának a megújítását a nem hivatalos magyarázat szerint, mert a magyar hatságok már folytattak Hernádi Zsolt ellen vizsgálatot a horvát vádakkal kapcsolatban – számolt be az MTI.

Tíz napja, az Interpol végrehajtó bizottsága utasította el azt a horvát kérést, hogy újítsák meg az elfogató parancsot Hernádi Zsolttal szemben. A döntést november 6-án hozták Baliban, amelyet az Interpol végrehajtó bizottsága később megerősített – közölte a horvát belügyminisztérium a Vecernji List című horvát napilappal. A lap arra nem tért ki, hogy az Interpol pontosan milyen indoklással utasította el az elfogató parancs meghosszabbításának kérelmét.

A Mol nagyon örül

A Mol az MTI érdeklődésére pénteken közölte, üdvözli az Interpol döntését. Hozzátették: bár a döntés részleteit nem ismerik, a nemzetközi elfogatóparancs törlése megerősíti azt, amit mindig is közöltek, miszerint az érthetetlen és nemtelen támadások politikai indíttatásúak, illetve azt is, hogy soha semmilyen jogszerűtlen tevékenységet nem folytattak, és minden a Molt érintő, az INA-val kapcsolatos vád teljesen alaptalan.

A horvát ügyészség korábbi közlése szerint azzal vádolja Hernádi Zsoltot, hogy cége kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével.

Idén szeptemberben kiderült, hogy egy nemzetközi szerződés miatt a magyar hatóságok nem tehetnek eleget a szarajevói ügyészség jogsegélykérésének, hogy egy boszniai nyomozás részeként hallgassák ki Hernádi Zsoltot.  A szarajevói legfőbb ügyészség azért kérte Hernádi Zsolt és Várady Zoltán, a Mol jelenlegi és korábbi vezetőjének kihallgatását, mert nyomoz a bosnyák olajcég, az Energopetrol privatizációja körüli ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik