Belföld

Az Ügyészség egy nemzetközi szerződésre hivatkozva nem hallgatja ki Hernádi Zsoltot

Egy nemzetközi szerződés miatt a magyar hatóságok nem tehetnek eleget a szarajevói ügyészség jogsegélykérésének, hogy egy boszniai nyomozás részeként hallgassák ki Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját – közölte az Indexszel a Legfőbb Ügyészség. 

A lap korábban azt írta, a szarajevói legfőbb ügyészség azért kérte Hernádi Zsolt és Várady Zoltán, a magyar olajcég jelenlegi és korábbi vezetőjének kihallgatását, mert nyomoz a bosnyák olajcég, az Energopetrol privatizációja körüli ügyben.

A Legfőbb Ügyészség az Indexnek azt írta, Szarajevó kanton ügyészségének jogsegélykérelmét már júliusban megkapta, arra pedig azt a választ adta, hogy

nem hallgathatják ki Hernádit és Váradyt, mert amivel kapcsolatban ki kellene őket hallgatni, az Magyarországon nem bűncselekmény. 

Magyarországnak van érvényes nemzetközi jogsegélyszerződése, de csak olyan bűncselekményekkel kapcsolatban nyújt jogsegélyt más országok hatóságainak, amelyeket a magyar törvények is büntetnek. Így viszont az ügyészség szerint „elháríthatatlan akadálya” van annak, hogy teljesítsék a szarajevói kollégák kérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik