Közélet

Nem csak öt évig maradhatnak a letelepedési kötvényesek

A jogszabály szerint a hatóságoknak nincs mérlegelési joguk, ha a hosszabbításról van szó.

Nem igaz, amit Rogán Antal és Lázár János állít, hogy csak öt évig maradhatnak Magyarországon a letelepedési kötvényt vásárló külföldiek – erről a Magyar Nemzet ír.

A lap rámutat: a letelepedési engedélyt igazoló okmány valóban öt évig érvényes, de ez meghosszabbítható. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez akkor lehetséges, ha az állam engedélyt ad rá, de a Helsinki Bizottság jogásza, Somogyvári Zoltán azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a hatóságoknak nincs mérlegelési joguk.

Az ezt szabályozó kormányrendelet egyértelműen fogalmaz akkor, amikor azt mondja ki, hogy a külföldi által előterjesztett kérelmére további öt évvel meg kell hosszabbítania az okmányt

– mondta a szakember. A jogszabály szövegéből világosan kiderül, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem mérlegeli, nem vizsgálja felül érdemben a letelepedési engedély feltételeit minden öt év elteltével, hanem automatikusan meghosszabbítja az okmányt. Ha lenne erre lehetőség, akkor az erre vonatkozó eljárást külön nevesítené a jogszabály, vagy a „meghosszabbíthatja” szó szerepelne benne.

A jogszabályban azonban van egy érdekes pont is: eszerint a letelepedési engedélyt az idegenrendészeti hatóság visszavonhatja, ha az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek olyan jelentősen megváltoztak, hogy ez az engedély kiadását már kizárná, feltéve, hogy az engedély kiadásától számítva öt év még nem telt el. Kérdés, hogy ha a kormány megszüntetné a letelepedési kötvény-programot, az jogi értelemben az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek jelentős megváltoztatásának számít-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik