Közélet

Paksi bővítés: a szakemberek feje felett dönthet a politika

Törvényben tennék lehetővé, hogy el lehessen térni a hatósági engedélyektől.

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatait is felülírhatja a politika, ha elfogadják a fejlesztési tárca energetikai törvénycsomagját – írja a 444. Ennek részeként felhatalmaznák a kormányt arra, hogy

rendeletben szabályozzák a nukleáris létesítmények tekintetében a hatósági engedélyektől való eltérés lehetséges módjait és feltételeit a létesítés alatt álló nukleáris létesítményben.

A „létesítés alatt álló nukleáris létesítmény” alatt minden bizonnyal a két új paksi blokk értendő. A törvény parlamenti vitáját múlt hét kedden, éjszaka tartották alig néhány képviselő jelenlétében. Az LMP-s Szél Bernadett ennek során arról beszélt, hogy a törvény a meglévő engedélyektől való eltérésre is lehetőséget adna.

Én azt gondolom, hogy a nukleáris biztonság egy olyan alap, ami nem megkérdőjelezhető, és nem értem, hogy mire való ez a változtatás, amit önök itt előirányoztak

– közölte a képviselő, amire Aradi András államtitkár úgy reagált, hogy bizonyos épületek engedélyezése esetén még erősödnek is az Országos Atomenergia Hivatal jogkörei, de a konkrét kifogásra érdemben nem reagált.

A 444 szerint a szabályozással két nagy gond lehet: az egyik, hogy a miniszteri rendeletek ellen nincs fellebbezési lehetőség, míg a hatósági engedélyek ellen van; a másik, hogy az Országos Atomenergia Hivatal szakmai testület, a minisztérium pedig politikai.  Atomenergiával foglalkozó szakemberek ugyanakkor arról beszéltek a portálnak, hogy enélkül „soha nem lenne kész az új erőmű”, a magyar adminisztráció nincs felkészülve ilyen bonyolult létesítményre.

Az Országos Atomenergia Hivatal úgy nyilatkozott, hogy

minden olyan hatósági döntés náluk marad, ami a nukleáris biztonságot érinti,

és szakmailag alátámasztottnak tartják a törvénymódosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik