Gazdaság

Roszatom: kiváló munkát végeznek Pakson

A biztonságosabb, hatékonyabb működtetést eredményező nyomottvizes, orosz VVER atomreaktor technológia fejlesztésében a paksi szakemberek kiváló munkát végeznek - nyilatkozta a Roszatom nemzetközi cége, a Rusatom Nemzetközi Hálózat közép-európai alelnöke kedden Prágában a VVER 2016 nemzetközi konferencián magyar újságíróknak.

Vagyim Tyitov elmondta, a tavaly decemberi párizsi klímakonferencián megfogalmazott ambiciózus célok eléréséhez, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez elengedhetetlen a tiszta energiaforrások használata, és ebben az atomenergia fontos szerepet játszhat az alternatív energiaforrásokkal, valamint a vízenergiával együtt.

Hozzátette, a nyomott vizes VVER atomreaktor technológia folyamatosan fejlődik, egyik legfőbb versenyelőnye a biztonságossága, megbízhatósága, gazdaságossága; a világon a legelterjedtebb technológia 58 reaktorban működik.

Utalt arra, hogy Magyarországon a paksi atomerőművi blokkok jelentős hányadát adják az országban megtermelt elektromos energiának. Véleménye szerint a működő paksi blokkok leállítása után is szükséges Magyarországon az atomenergia részarányának megtartása, az ország érdekelt a környezeti szempontból tiszta, olcsó atomenergia alkalmazásában, fenntartásában, az új blokkok építésében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik