Pénzügy
nyugdij(1)(960x640).jpg (nyugdíj, )

A PM szerint szégyen a 0,9 százalékos nyugdíjemelés

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 09:33

Korábban a témában:

Szégyenteljes a 0,9 százalékos nyugdíjemelés, miközben „a magyar reformok működnek” – a Párbeszéd Magyarországért javaslata szerint a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez kell igazítani, a legszegényebb időseken pedig az Alapjövedelemmel kell segíteni.

A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak párszáz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert egyre olcsóbbak lesznek például az okostelefonok. A nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korúak, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek.

Az ellenzéki párt ezért azt tartaná korrektnek, ha a nyugdíjasok az általuk vett és használt fogyasztói cikkek drágulásának megfelelő emelésben részesülnének minden évben.

A Varga Mihály által emlegetett, szívderítőnek szánt számok teljesen hamisak: a nyugdíjasok életszínvonala nemhogy nem emelkedik meredeken, de legjobb esetben is stagnál – állapítja meg az ellenzéki párt. Különösen súlyos a kisnyugdíjasok helyzete: az öregségi nyugdíjminimum 2010 óta nem emelkedett; még mindig vannak, akik 28500 forintból tengődnek. De nemcsak nekik, hanem mintegy százezer nyugdíjasnak segítene a párt Alapjövedelem-programja, hiszen ekkora tömegnek az 50 000 forintot sem éri el a nyugdíja.

A PM nem a jól keresők adóját csökkentené, helyette a kiszolgáltatott helyzetben lévők jogos jussát és a méltó öregkort biztosítaná – szögezték le.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.