Közélet

Lázár: Szeretem, amikor forr a levegő

A Miniszterelnökséget vezető miniszter interjút adott a Népszavának, miután a lap bejelentette, bojkottálják a Kormányinfókat, mert azt érezték, Lázár nem ad őszinte válaszokat.

A lap főszerkesztője és a miniszter találkoztak a parlamentben, rosszul esik neki, hogy ez a lap érzése, ő mindig őszinte a Népszavával.

Majd rátér arra, hogy neki az a véleménye az újságírókról, hogy:

a politikusok és a politika, illetve az újságírás és az újságírók kéz a kézben járnak, elválaszthatatlanok egymástól.

Ő soha nem ellenségként tekintett az újságírókra, mert nagy árat fizet az, aki eszközként és nem partnerként tekint az újságírókra, mondta. Szerinte a szakma kiszolgáltatottá vált az utóbbi évtizedekben.

Hogy miért cinikus mégis legtöbbször Lázár?

Korrekt szeretnék lenni, de a politikában az irónia fontos fegyver. Nem kevésbé az önirónia.

Meg hát szereti, amikor forr a levegő, szereti a vitát. De az interjú legerősebb része mégis ez:

Tudom, sajátos a stílusom, sokan ezt Luciferéhez hasonlítják a hódmezővásárhelyi barátaim közül, de igyekszem helytállni és semmiképpen sem akarok senkit megbántani. Ha mégis megtettem, ezúton is elnézést kérek.

Farkas Flórián, Pharaon, Soros

Lázár korábban ígéretet tett arra, hogy összehozza a lapot Farkas Flóriánnal, a volt ORÖ vezetővel, aki nagyjából annyira elérhetetlen, mint ahány botrány körüllengi, ez nem sikerült, de azt tanácsolta neki, adjon tájékoztatást, milyen munkát végzett.

Farkas Flórián azt ígérte, hogy a sajtó rendelkezésére fog állni. Ez az ő érdeke is, mert az általa vezetett Lungo Drom a Fidesz szövetségese. Ha nem tisztázza magát, nem tudjuk ezt a szövetséget fenntartani.

Farkas Flórián után a szaúdi üzletemberről, Pharaonról, akit üldöz az FBI és Orbán szomszédja lett, a miniszter újra kijelentette, tevékenykedése semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent Magyarország számára.

De arról már korábban beszélt, Soros György tevékenysége jelent kockázatot, most azt mondta, amit tett, az „sokak számára tiszteletet parancsoló és kár lenne elvitatni, sokat tett azért, hogy Közép-Európában a különböző nemzetek visszanyerjék szabadságukat a kommunizmus után”.

Mindazonáltal a menekültkérdésben vita van Soros és a kormány között, az Európa jövőjét illető kérdésben nem értenek vele egyet.

Az pedig bele fog kerülni az Alaptörvénybe, hogy a korlátlan bevándorlás ütközik az alkotmánnyal, reméli.

Bátorság

Orbánhoz fűződő viszonyáról azt mondta, nehéz a helyzete, de azt gondolja, neki nem az a dolga, hogy mindig azt mondja, amit a miniszterelnök hallani szeretne, hanem azt, ami a döntések meghozatalában segíti.

A jó döntésekhez pedig rossz híreket is kell közölni.

Ahhoz azonban soha nem venné a bátorságot, hogy nála idősebb, magasabb beosztású embert, főleg, akit tisztel is, nyilvánosság előtt vagy nagyobb társaságban megcáfoljon.

A 2018-as választásról és a korrupcióról állítja, politikai ellenfeleik fő üzenete az lesz, hogy

a Fidesz lop.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik