Belföld

Hat év börtönt kapott Pharaon Algériában

A közbeszerzési szabályok megsértése, illegális devizaátutalás, a közpénz pazarlása, gondatlanságból elkövetett anyagi károkozás, pénzügyi visszaélés és összeférhetetlenség miatt emeltek vádat öt éve Algériában a CNAN állami hajózási vállalat ellen.

A vádpontok között szerepelt, hogy a cég áron alul értékesített nyolc hajót Ghaith Rashid Pharaon dúsgazdag szaúdi üzletembernek.

Az El Watan beszámolója szerint a bíróság szeptember végén döntött az ügyben, Pharaont hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték és az okozott károk miatt 50 millió dínár (kb. 125 millió forint) pénzbírságot szabtak ki rá.

Az ügyészség fellebbezett, ugyanis a hatályban lévő algériai törvények szerint súlyosbító körülmény, ha valaki nem jelenik meg a tárgyalásokon, ezért Pharaon tíz évet is kaphatott volna.

Más kérdés, hogy senki nem tudja, hol van a szaúdi, mert 25 éve körözik. Az ügyben 21 vádlottat ítéltek el.

Az olajmilliárdosnak közös üzlete van a Külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőházzal és egy, a miniszterelnök vejéhez köthető céggel, egyik érdekeltsége pedig telket vett Budapesten a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédságában.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök azt mondta, nem is biztos, hogy a körözés alatt álló Pharaonról van szó, bár ezt egy ujjlenyomat-vétellel el lehetne dönteni. Az biztos, hogy a Magyarországon ingatlanokat vásárló Ghaith Pharaon tavaly feltűnt a seregélyesi falunapon, erről a helyi újság fotókat is közölt, nyáron pedig Mészáros Lőrinccel egy kikötőben buliztak Splitben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik