Élő Közélet

Lázár Jánosnak viszket a tenyere Tarlós miatt

A 68. Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Lázár János arról beszélt, hogy jön a gyásznap és az Alaptörvényt is átszabják, hétfőn már a Ház előtt is lesz a javaslat a módosításról. A kérdések között nagy sláger volt a lehetséges béremelés és járulékcsökkentés, a 3-as metró felújítása és a buszos pótlás (meg a beszólogatás Tarlós István főpolgármesternek) és az elmaradhatatlan Gaith Pharaon. A miniszter ma is elemében volt, sok humorért olvassa végig percről percre közvetítésünket!

Lázár egyetért az RTL-lel, Rakamaz meg fogja ütni a bokáját

Matolcsynak amúgy elhiszi Lázár, amit a lakóhelyéről mond. Pont.

Ugorjunk: a rakamazi pénznyelő teknősházról szól a kérdés, ami nagyon nagy blama. Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következménye lehet az egésznek Lázár szerint. Két projekt volt, az elsőt vizsgálják most. Az NGM és a Miniszterelnökség is vizsgálódik, az önkormányzat “nagyon megbánja” majd, ha szórakozik az uniós pénzekkel. Segíteni nem akar Lázár, és szerinte az önkormányzat visszaélt a kormány jóhiszeműségével. “Ezek fölháborító ügyek, egyetértek az önök újságírói álláspontjával” – szól döbbeneteset a miniszter.

Dörögnek a mozsárágyúk a Lázár-Tarlós-háborúban

Az RTL Klub kérdez az Origo után. Leállhat-e a hármas metró? Lázár reméli, hogy nem szubjektív megítélés kérdése, hogy veszélyes-e a metró. Ha az, azonnal le kell állítani. Ez nem lehet Tarlós politikai játszmájának része, ez biztonsági kérdés és slussz. Lázár szerint amúgy van megfelelő pótlóbusz-kapacitás.

Rakétaként lőnek ki a bérek

A reálbérek igenis nőni fognak, ebbe a kormány nem fog belenyúlni (már a piaci folyamatokban). Alacsony béreink jelentettek versenyképességi előnyt korábban, de ennek vége. Ha nem kapnak a magyar melósok jobb fizetést, elmennek majd. A magyar munkaerő persze pazar minőségű. Szóval bérnövekedés jöhet. Járulékcsökkentésről és béremelésről nagy hosszútávú megállapodás kell Varga Mihály, a munkaadók és munkavállalók között.

Szegény kormány, bünteti a brüsszelördög :(

Lázár János rátér a közbeszerzési törvényre is, hogy arról nagy vita lesz majd a parlamentben. Közös a felelősség az Európai Unióval a közbeszerzésekben, mert az EU-s irányelvek az irányadók. Lázár figyelmeztet, az Európai Bizottság felfüggesztheti a kifizetéseket, ha valami nem szabályos. Szerinte félreértés, hogy a kormánynak széleskörű a mozgástere. Rendkívül hosszan mondta mindezt el, újabb és újabb barokkos körmondatokban.

Lázárnak viszet a tenyere tarlós miatt

Végre egy tarlósos kérdés is előkerül. Lázár közli, igyekszik a személyeskedő megjegyzéseket nem figyelembe venni, “még ha az embernek ez nehezére esik, és viszket a tenyere”. Fontos a kormánynak a főváros, de a választók a legfontosabbak. És akkor 3-as metró: fel akarják újítani és jó minőségű szolgáltatást garantálni, ne legyen veszélyhelyzet se. A kormány 200 milliárd forintot ad erre, ebből 137 milliárd uniós támogatás. A kormány kész ezen felül is segítséget biztosítani. Tarlós ugye korábban azzal ijesztgetett, hogy elbukhatja a Fidesz Budapestet a választásokon, ha a 3-as metrót le kell állítani. “Mi a pénzt adjuk, de nem mi építkezünk” – zárta le a kérdést a Miniszterelnökség zordon ura.

Miniszter úr, mi van a szélsőjobbos milicistákkal?

Arra nem válaszol Lázár, hogy a bőnyi ügy orosz szálai hova vezetnek. A Nemzetbiztonsági Bizottság majd meghallgat – mondja Lázár. Mi a helyzet a paramilitáris szervezetekkel? Lázár szerint őket megörökölte a kormány, majd betiltották őket. Az volt a baj a fülkeforradalom előtt, hogy egyes szervezetek az állam helyett éltek az erőszakmonopólium jogával. Külön munkacsoport van az elhárításban az ilyen szervezetek felszámolására, nyugodjon meg mindenki.

Kabinetek ülnek le

Összeül a két kabinet, a stratégiai és a gazdasági is, sőt dolgozni is fognak a Miniszterelnökség hű vezére szerint. Képzeljék, Kárpátalján magyar házakat akarnak létrehozni!

SZÁMOK, SZÁMOK MINDENHOL!

Még mindig számokat mond, igazolványok, felvételik, csökkenő bürokrácia, bezuhanó illetékösszegek sorjáznak. Lázár szeme csillog, az egyik újságíró dobozos kólája még mindig a földön. Négymilliárdot hagytak a választópolgároknál Lázárék, újabb szám. Sőt még egy szám, 45 törvényt módosítanak.

Egyre kevesebb a bürokrata, még kevesebb lesz

Az állami szektorból ki kell vezetni az embereket, a piaci szektor felé, mert jól megy a gazdaság. Ha nem menne jól, fordított lenne az irány.

A bürokraták száma bürokráciát generál, mondta a miniszter.

A kormány lejjebb fogja faragni az állami alkalmazottak számát.

Valami beindult a gazdaságban

A kiskereskedelmi forgalom folyamatosan növekszik, jönnek az ÁFA-csökkentések, ami még érdemi változásokat fog eredményezni.

És új lakásokból is egyre több épül, így Lázár.

Folyamatosan nő, csökken

Mármint a munkahelyek száma nő, a munkanélküliek száma meg csökken, 4,9 százalék a regisztrált álláskeresők száma, mondta Lázár, de Budapesten és Nyugat-Magyarországon 3 százalék körül van, keleten nagyobb.

A foglalkoztatási arány 67 százalék.

A járulékcsökkentésre fókuszál a kormány

A következő öt évben ez a cél, emellett a bérnövekedésre is ráfeküdnének. Erre azért van lehetősége a kormánynak Lázár szerint, mert 2010 óta sokat izmosodott a gazdaság.

A kerítés pénze

A kormánynak még mindig az a célja, hogy ne legyen kötelező, csak önkéntes kvóta, és a schengeni rendszer is újra működjön, ezt terjesztik majd az EU elé.

Meg azt, hogy a kerítésépítésre szánt összegeket az unió számítsa be egy szolidaritási alapba.

Az uniós pénz marad

Magyarország megnyitotta a piacait Európa előtt, nem védi vámokkal saját gazdaságát, ezért kapjuk a miniszter szerint a felzárkózáshoz szükséges uniós pénzeket, ezért azt nem is szabad elvenni tőlünk, mondta Lázár.

A magyar jog előrébb való lesz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megpróbálta visszacsalogatni a Népszava szerkesztőségét a Kormányinfókra, adott egy interjút a lapnak, várja vissza őket.

Pénteken nemzeti gyásznap lesz, erről beszél, a kormány nevében mindenki fejet hajt majd, arra kérnek mindenkit, hogy ’56 hőseire és áldozataira emlékezve mindenki gyújtson egy gyertyát.

Kész az Alaptörvény szövegezése is, ami a módosítást illeti, erről az illetékes bizottság döntött, november 8-án a Ház elé kerül a szöveg, szavazhatnak róla a képviselők. Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni, ami fentebb való lesz az uniós jognál Lázár szerint.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik